El SAAS contractarà oncòlegs experts per millorar els tractaments de radioteràpia

El ministre de Salut, Joan Martinez Benazet diu que "cal dotar-nos de bons professionals perquè és la millor opció de tractament"

Comentaris

Accés a l'hospital per la zona d'Urgències.
Accés a l'hospital per la zona d'Urgències. Toni Solanelles

El SAAS ha convocat un concurs públic internacional per a la contractació de suport al tractament radioteràpic. La data límit de presentació serà el dia 18 de novembre. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha reiterat que "dotar-nos de bons professionals és la millor opció de tractament".

El ministre ha dit que els experts formaran part del comitè de tumors, ajudaran en la primera visita perquè el malalt no s'hagi de desplaçar, i duran a terme les de seguiment. "Amb ells tindrem els millors tractaments de radioteràpia". Martínez Benazet ha fet esment a la radioteràpia hipofraccionada que permet reduïr les dosis i el temps. "Tenim el cas del càncer de mama, que ha passat de cinc setmanes a dues i després a cinc dies. En el cas del de pròstata hem passat de les cinc setmanes als cinc dies i a només un dia". Pel que fa al pulmó, fetge i pàncrees, la reducció és d'entre deu dies i dues setmanes.

 La licitació s’hauria d’haver convocat al març però va quedar en suspens a causa de  l’emergència sanitària de la Covid-19. Els experts oncòlegs avaluaran també la possibilitat que alguna de les tècniques es pugui aplicar efectivament al país ja sigui la radioteràpia fraccionada o la de protons.  

L’Associació Andorrana contra el Càncer ha demanat en reiterades ocasions que hi ha hagi una unitat de radioteràpia al país. Martínez Benazet ha argumentat que "entenc qui demana una unitat al país. Però en menys de dotze mesos les coses han canviat com de la nit al dia, amb tècniques molt més eficaces i molt assequibles".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending