El SAAS incrementa la despesa en personal un 5% per fer front al coronavirus

El pressupost del 2021 inclou nombroses contractacions, algunes ja tancades i altres en curs, per afrontar la pandèmia i una forta pujada també de les partides per comprar medicaments i productes de laboratori

El logo del SAAS a l'entrada d'una de les seves instal·lacions.
El logo del SAAS a l'entrada d'una de les seves instal·lacions. ARXIU

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) incrementarà de forma important la seva despesa l’any vinent. D’aquesta forma, Govern vol reforçar la parapública per poder fer front amb garanties a l’emergència provocada per la pandèmia del coronavirus. El cost del persona pujarà gairebé un 5% (més de dos milions) i encara més ho faran les corrents, especialment pel que fa al subministrament de medicaments i material, per exemple, per fer les proves TMA o PCR que serveixen per diagnosticar la Covid-19.

En global, el SAAS presentarà un pressupost de despeses de 81,2 milions d’euros. Es tracta d’una xifra un 10,8% superior a la del 2020. Gairebé 7,89 milions més d’increment. Una part important d’aquest increment ve provocada per la contractació de personal per afrontar l’epidèmia del coronavirus. Així, aquest capítol creix fins als 45,79 milions d’euros, un 4,9% en comparació a la del 2020. És a dir, 2,135 milions d’euros més.

La parapública demana que els costos de personal puguin ser ampliables en cas de necessitat; és a dir, poder fer contractacions que inicialment no estan previstes si així ho requereix la situació sanitària

D’aquests més de la meitat (1,149) corresponen a les noves contractacions “per les necessitats de previsió d’un nou brot de la pandèmia”, a banda de 486.000 euros més per a consolidar contractacions ja fetes enguany. Fins a 23, com ara sis infermeres, dos geriatres o dues coordinadores assistencials pel Cedre. També hi ha altres incorporacions previstes per a més endavant i altres a la direcció econòmica.

A banda, el SAAS ha demanat en el seu pressupost que les partides de personal tinguin “caràcter de crèdits ampliables”. És a dir, que si fa falta, es puguin incrementar sense necessitat de demanar-ho prèviament ni de desviar diners d’altres partides. Es justifica indicant que “són despeses de difícil previsió per la seva naturalesa”, especialment en l’actual context sanitari.

El coronavirus també fa disparar la partida de béns corrents i serveis, que puja fins a 32,3 milions d’euros (5,5 més que enguany). Un 20,5% més. El capítol que provoca bona part d’aquest increment és el de subministrament, que passa de 15,1 milions pressupostats el 2020 a 19,18. En part, per la compra de productes farmacèutics molts dels quals vinculats al tractament de la Covid-19. També hi ha un fort increment, de 688.000 euros en la partida de productes de laboratori, entre els quals els reactius per fer PCR i TMA.

Comentaris (1)

Trending