El SAAS i la concessionària intenten salvar ‘in extremis’ el transport sanitari aquest estiu

El procés de mediació ja ha reunit en una mateixa taula totes les parts i queda clar que les posicions estan molt allunyades i que és molt difícil que s’arribi a una entesa

Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.
Dues ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari a l'altura de l'hospital.

El ministeri de Salut, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la concessionària del transport sanitari estan fent mans i mànigues per poder cobrir les necessitats del servei aquest estiu, que obliga a tenir, a banda de les dues ambulàncies que han d’estar basades i operatives a Andorra la Vella, una tercera a la Massana i una quarta a Canillo. Hores d’ara sembla difícil que es pugui arribar a complir allò que estableix el plec de bases del concurs.

De fet, aquests dies Andorra de Transport Sanitari ja només pot operar amb una ambulància a Andorra la Vella. Fins a onze tècnics inicialment contractats per la concessionària ja han causat baixa de la companyia i els treballadors es mantenen ferms en què s’han de complir les condicions laborals que tenien en l’anterior adjudicatària perquè així ho establien les condicions del concurs i perquè així es va comprometre, per escrit, a fer-ho la UTE liderada per la catalana Ambulàncies Egara.

Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari.

Relacionat

Salut confia que el procés de mediació servirà per resoldre el conflicte al transport sanitari

El procés de mediació impulsat pel ministeri i el SAAS ja està en dansa i les parts es mantenen molt cauteloses, alhora que no es refien les unes de les altres. El procediment està enquistat. I en la primera reunió que s’ha mantingut, aquest dimecres, s’han evidenciat clarament les diferències que hi ha entre els uns i els altres. Els treballadors han rebutjat de totes totes la planificació que se’ls ha lliurat, segons que han reconegut fonts properes al ministeri.

El rebuig, segons les fonts consultades, estaria novament justificat pel fet que els tècnics del transport sanitari consideren que no s’ajusta a les seves condicions laborals. Davant de tot plegat, i veient que l’estiu pot estar en perill, i s’hauria acordat que ben aviat Andorrana de Transport Sanitari posi damunt la taula una planificació laboral que permeti garantir el que en el sector es coneix com a temporada alta, els mesos de juliol i agost i que comença ja aquest proper dissabte.

CALMAR LA SITUACIÓ

La situació està molt tensa. D’aquí que fins i tot el cap de Govern, Xavier Espot, en un acte a Auvinyà, ha demanat “calmar” la qüestió i no convertir el conflicte del transport sanitari en un “culebrot”. Espot ha demanat deixar “treballar amb comoditat” els interlocutors que participen en el procés mediador. Per això ha demanat que puguin fer la feina “amb pausa” i ha avisat que en tot procés com el que està endegat “hi ha d’haver certa transacció i tothom ha de cedir en les seves posicions”.

Una ambulància del transport sanitari.

Relacionat

Primers contactes amb empresa i treballadors del mediador del cas del transport sanitari

Però els empleats, entre els quals es preveuen noves baixes més aviat que tard, asseguren que la línia de mediació és ben clara: el compliment de la legislació i de les condicions que van regir el concurs i que, alhora, la concessionària va acceptar, d’entrada, concorrent al procés i, de sortida, signant la carta de subrogació just el dia abans de posar en marxa el servei. En fi, el més calent està a l’aigüera i la llenya continua al foc.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending