Salut confia que el procés de mediació servirà per resoldre el conflicte al transport sanitari

El servei està tirant endavant gràcies a les aportacions que estan fent els tècnics del SUM a càrrec d’Andorrana de Transport Sanitari mentre que el diu que està a sobre de la qüestió per la limita a divergències en el marc d’una “relació privada”

Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari.
Una de les ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari. Toni Solanelles

El ministeri de Salut confia que el procés de mediació que ha instat a posar en marxa als treballadors d’Andorrana de Transport Sanitari ajudi a resoldre el conflicte obert entre personal i concessionària. “Hem d’intentar que entre tots aquest procés funcioni”, ha manifestat el portaveu governamental, Guillem Casal, en anunciar una decisió ja avançada per l’Altaveu, la d’acudir a un mediador extern.

La ministra de Salut, Helena Mas, ha traslladat al personal de la concessionària del transport sanitari la necessitat de buscar un mediador que intenti trobar una solució al conflicte laboral existent. I és que la situació, segons que haurien ja admès totes les parts és molt crítica, posant fins i tot en entredit el servei. Això sí, Casal ha deixat clar que resoldre aquest problema és “una de les prioritats” del ministeri, que “hi està a sobre” malgrat que, ha deixat clar el portaveu governamental, es tracta d’una “relació provada”.

El ministeri està actuant “de manera neutral” però essent conscient de les dificultats, fins ara s’han mantingut fins a catorze reunions amb algunes de les parts o totes elles, per mirar de resoldre la situació. Per a Casal, cal “trobar les vies necessàries” per encarrilar la problemàtica i “abans d’implementar decisions irreversibles” com podria ser el rescat de la concessió, cal “començar la casa pels fonaments” i mirar que el procés que ara s’endega doni els seus fruits. Són els treballadors els que han de buscar un mediador extern. I convé que sigui ràpid perquè la situació és extrema, límit.

Els representants sindicals i dels treballadors accedint a les dependències ministerials.

Relacionat

El SAAS admet que la situació del transport sanitari “és crítica”

Hores d’ara, la cobertura de les tasques encomanades a Andorrana de Transport Sanitari està garantida gràcies al personal del SUM, que fa extres amb la concessionària del servei assistit però no medicalitzats. Les hores de més, evidentment, les ha d’assumir l’adjudicatària. Això sí, a preu de SAAS, una circumstància que encara ha generat més crispació perquè per la mateixa qualificació i feina, els tècnics contractats per la parapública cobren més que els de l’empresa concessionària.

Els treballadors, que insisteixen que l’únic que cal és que es compleixin els compromisos contrets i la carta de subrogació que al seu dia va firmar l’empresa, han començat a posar fil a l’agulla en la recerca d’un mediador. El ministeri també intervindria en el moment que hi hagin designades les persones que suposadament han d’intervenir en la resolució del greu conflicte existent. El que està clar, segons les fonts indicades, és que el personal no facilitarà l’aprovació de cap conveni col·lectiu si aquest ha de suposar un empitjorament de les condicions que tenien en l’anterior adjudicatària.

En efecte, Andorrana de Transport Sanitari -com a UTE entre Carlemany, Valira i Ambulàncies Egara- va concórrer a un concurs en què sabia perfectament que havia de respectar les condicions que tenien els treballadors quan estaven a Ambulàncies del Pirineu (ADP). Tot i els reiterats intents de l’Altaveu, des de fa setmanes, per obtenir el posicionament dels representants de l’actual concessionària, aquests han declinat pronunciar-se, malgrat llançar tota mena d’acusacions contra el personal.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending