Refús governamental a crear una baixa Covid perquè “és molt complexe” acreditar el contagi laboral

L’executiu i els grups parlamentaris treballen en un projecte de llei per donar cobertura total als professionals sanitaris que estan en contacte directe amb pacients de coronavirus acabin malalts

El ministre Martínez Benazet i el conseller del PS i president de la comissió de Sanitat, Jordi Font, conversant durant la compareixença.
El ministre Martínez Benazet i el conseller del PS i president de la comissió de Sanitat, Jordi Font, conversant durant la compareixença. Toni Solanelles

Més enllà del cost que tindria, i que implícitament el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha vingut a admetre que el Govern no ho sap, l’executiu descarta promoure una baixa per accident laboral arran de la Covid perquè “és molt complexe” poder acreditar que el contagi s’ha produït realment en l’exercici laboral. Com a mínim des de la perspectiva de Salut, aquesta és l’argumentació del seu titular per refusar la creació d’una prestació que els socialdemòcrates reclamen.

Durant la comissió legislativa de Sanitat, els consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) Jordi Font i Susanna Vela han tornat a posar sobre la taula diverses qüestions relacionades amb l’impacte laboral de la pandèmia. Font ha explicat que s’ha trobat amb casos en què persones contagiades i de baixa obligatòria no han cobrat la prestació que els pertocava. I una vegada s’han posat en contacte amb la CASS, la Seguretat Social els ha convidat a fer la reclamació pertinent i en pocs dies o hores han percebut el que els pertocava.

El ministre Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres.

Relacionat

Cop de porta a considerar accident laboral el contagi per Covid per al conjunt de treballadors

Vela ha estat més explícita en relació amb la possibilitat de crear la baixa específica per la Covid. Que el Govern o sap quin cost podria tenir cada clar des del moment que Martínez Benazet ha explicat que “demanaré a la CASS que quantifiquin” el cost que tindria haver de cobrir com a baixa d’accident els contagis Covid. “Es pot demanar l’impacte i saber què val cada cosa”, ha indicat el ministre, que ha afirmat que en el cas concret del personal sanitari i sociosanitari “és un impacte petit” perquè ja se sap quantes baixes hi ha hagut.

En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que s’està treballant en un projecte de llei que “recuperi el 100% de la baixa laboral per aquelles persones de l’àmbit sanitari o sociosanitari” que estiguin en contacte amb pacients Covid i que resultin contagiats per aquest contacte. “És una baixa laboral professional” perquè, ha recordat el ministre, “un professional de la salut pot portar totes les EPIs del món i contagiar-se, perquè les mascaretes i les EPIs no protegeixen al 100%”. En canvi, justificar altres contagis com a laborals, com a accident de treball, és, segons el titular de Salut, complicat. “La resta és molt complexe”, ha afirmat.

Comentaris (1)

Trending