El PS veu “invasió de competències” en alguns punts de la cartera de serveis

Susanna Vela alerta que el document inclou canvis, com ara les limitacions de les prescripcions que poden fer els professionals sanitaris, que només es podrien haver implementat via una llei

Vela ha protagonitzat el debat amb el ministre Albert Font.
Vela ha protagonitzat el debat amb el ministre Albert Font. Consell General / E.Comellas

El Partit Socialdemòcrata s’ha mostrat crític amb la forma com el Govern ha aprovat la cartera de serveis. Des de la formació, la consellera general Susanna Vela, ha recriminat la manca de consens amb els professionals sanitaris. Tot i això, també ha llençat un altre retret: al seu entendre, hi ha punts del document que no es podien tocar via reglament sinó que necessitaven un text amb rang de llei. Per això, ha apuntat que “hi pot haver invasió de competències”.

Així ho ha afirmat Vela durant la sessió de control a Govern celebrada al Consell General. Un dels punts tractats ha estat la polèmica sorgida arran de l’aprovació, publicació i entrada en vigor de la cartera de serveis. La parlamentària ha posat en relleu que aquest document no compta pas amb el consens dels professionals de la salut, tal com s’exigia en la Llei de sanitat. Al contrari, ha rebut força crítiques.

I un dels aspectes que ha enervat més el sector ha estat el fet que es limiti la prescripció que pot fer cada facultatiu. Aquest aspecte, ha apuntat Vela, s’escapa del que hauria de ser la cartera de serveis. “Via un decret no es pot modificar el sistema sanitari. Hauria de ser per llei i, per tant, assistim un cop més a una invasió de competències”, ha denunciat.

A banda, ha alertat que “lluny de fomentar l’estalvi, comportarà més despesa”, ja que “la fórmula no és la més adequada”. A banda, ha alertat que també “contravé la via preferent”. Per això, i davant unes faltes i deficiències que ha admès el mateix ministre de Salut, Albert Font, ha demanat “si no és millor retirar-la per treballar-la de nou”. I és que, al seu entendre, “des de fora es percep precipitació per voler-la tancar tant sí com no, encara que sigui en fals”.

Des del Govern, Font ha defensat que es va aprovar la cartera abans que la llei de professions sanitàries per “raons d’oportunitat i necessitat”. Sobre aquest darrer aspecte, ha recordat que “ens cal tenir-la en un moment de dèficit sanitari”. El ministre ha assegurat que “ja té un gran avantatge: existir”. Ara, “hi ha una plataforma de serveis sobre la qual s’anirà fent i els col·legis podran dir la seva”.

Comentaris (1)

Trending