Els problemes dels professionals del transport sanitari ‘activen’ la mobilització sindical al SAAS

Després de l’empenta inicial amb el suport de l’USd’A, que també preveu aixoplugar altres branques com la comercial o la de la construcció, els promotors de la iniciativa a l’hospital esperen concretar-la durant el mes de setembre

Una ambulància d'ADP en ple servei.
Una ambulància d'ADP en ple servei. Toni Solanelles

Els problemes pels quals han passat durant temps -i, de fet, que encara tenen- els professionals del transport sanitari que han tingut fins ara l’adjudicació del servei per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i la mediació que ha fet en nom seu i del col·lectiu sota el qual es van organitzar davant la direcció del propi hospital i, sobretot, davant el ministeri de Salut, hauria estat l’element que va portar un grup de treballadors del centre a mobilitzar-se per crear un sindicat que representi tots els empleats del SAAS.

Tots, o pràcticament tots els tècnics del transport sanitari i altres tasques que fins ara han estat prestant servei per Ambulàncies del Pirineu (ADP) i que al seu torn tenen un vincle molt directe amb el SAAS, estan afiliats directament o indirectament a la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), però estan organitzats organitzats també sota una associació pròpia (Atesand). Però el suport de l’organització liderada en aquest sentit per Gabriel Ubach i Joan Torra hauria estat decisiu per poder arribar, quan s’ha cregut convenient, a les altes esferes ministerials.

Una imatge del rètol lluminós de l'hospital.

Relacionat

Revolució a l’hospital amb la posada en marxa d’un nou moviment sindical

Seguint aquest símil és com s’ha posat en marxa la mobilització sindical al SAAS, segons que han admès fonts properes a l’USd’A, que han recordat que els seus estatuts permeten aixoplugar tantes branques com sigui necessari sense que s’hagin de fer canvis ni nous tràmits burocràtics. Professionals del SAAS haurien acudit a l’USd’A per demanar-los el seu suport per mirar de fer sentir una veu més àmplia davant el que consideren deficient funcionament de molts dels departaments que fan part de la gestió del centre hospitalari.

ALTRES BRANQUES

Les fonts sindicals, però, han precisat que els responsables de l’USd’A van assegurar que no hi hauria cap inconvenient en fer costat als treballadors si prèviament s’organitzaven de forma interna, de la mateixa manera que està passant amb treballadors d’altres sectors i, especialment, del comerç o de la construcció. Reconeguda però pràcticament inoperativa, l’USd’A té una branca del taxi. El que passa és que hi ha un enfrontament molt dur entre les diverses centrals i això gairebé sempre impossibilita poder dur a bon terme qualsevol acció.

Sia com vulgui, a l’hospital s’ha posat en marxa la maniobra per crear una divisió sindical sota l’aixopluc de l’USd’A i portar les reivindicacions dels professionals sanitaris -o no sanitaris, però adscrits al SAAS- més enllà del que ho fa el comitè d’empresa. Les fonts consultades han explicat que després d’uns primers impulsos, s’està canalitzant la reacció i, sobretot al setembre, quan acabi el període fort de vacances, es preveu analitzar el retorn dels contactes fets i, a partir d’aquí, acabar d’articular el moviment sindical si fos el cas.

La mobilització s’ha rebut de molt diferent manera entre els treballadors del SAAS. El fet que alguns dels impulsors de la iniciativa ja haguessin estat en altres èpoques al front d’iniciatives similars, frena una part dels professionals amb llarga trajectòria a l’empresa. No obstant, hi hauria un convenciment ampli que cal palesar més que no pas es fa ara el mal ambient i el descontent que hi ha amb la gestió que du a terme el tàndem format per Josep Maria Piqué i, sobretot, Marcel Prats.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending