La poca gent inscrita i els canvis d’hora duen a citar per vacunar a ciutadans més joves del previst

Seguint el full de ruta de la campanya de la vacunació i gràcies a les darreres dosis d’AstraZeneca enviades per l’OMS en el marc del programa Covax es pensava cobrir la població fins a 55 anys, però la manca d’efectius ha portat a mobilitzar els de 50 anys

Eric Bartolome i Marc Vila, que estan en el tram d'edat que es preveia vacunar des de l'inici aquests dies, han passat aquest dilluns pel centre de vacunació.
Eric Bartolome i Marc Vila, que estan en el tram d'edat que es preveia vacunar des de l'inici aquests dies, han passat aquest dilluns pel centre de vacunació. LIBERALS / RAONADOR

Malgrat que no es pensava poder vacunar gent més jove de 55 o com a molt 54 anys amb les dosis de la darrera remesa d’AstraZeneca enviada en aquest cas per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a través del programa Covax, el fet que hi hagi menys gent registrada a la plataforma de la prevista i que altres ciutadans demanin canviar-se la cita inicialment donada fa que des del departament de Salut s’estigui citant ja persones de fins a 50 anys. D’entrada no es preveu que es pugui baixar més d’aquesta edat en les properes setmanes.

Cert és, segons que han recordat les fonts consultades, que hi ha ciutadans més joves que no són de cap col·lectiu específic però que sí que tenen algun tipus de patologia no tan important com els que es van mobilitzar a l’inici de la campanya de vacunació que estan sent vacunats. Persones amb cardiopaties no especialment greus, diabètics, asmàtics… Si no és per aquest fet, de moment no s’està convocat ningú de menys de 50 anys. Però sí fins a aquesta edat quan en principi, per franja de població potencial, no s’hi hauria pogut arribar amb el vaccí de què es disposa.

La campanya, sobretot a nivell europeu, que s’està fent contra el fàrmac desenvolupat per AstraZeneca i Oxford està fent força mal i està generant una notable desafecció que es mira de contraposar amb dades i informació

Les fonts consultades han reconegut que la campanya, sobretot a nivell europeu, que s’està fent contra el fàrmac desenvolupat per AstraZeneca i Oxford està fent força mal i està generant una notable desafecció que es mira de contraposar amb dades i informació. Així, des del ministeri de Salut es manté que aquesta vacuna és de les més segures que es pot trobar i que els seus efectes secundaris són molt menys importants i assidus dels que pot tenir altres medicaments tan usuals com l’ibuprofè o les píndoles anticonceptives.

Malgrat que no s’han detectat moltes anul·lacions de cites i gent que no es presenti quan li toca, sí que les fonts consultades han reconegut que hi ha menys gent inscrita de la que preveien en aquestes franges d’edat i molts ciutadans que demanen canviar la cita quan se’ls ofereix hora, el que ha portat a citar gent més jove de la inicialment prevista. També és cert, segons que han explicat les fonts que persones que fins ara no havien demanat ser vacunats i que ja ho haurien d’haver estat a poc a poc es van inscrivint i són ‘rescatats’. Aquest dimarts més de tres-centes de les persones vaccinades s’haurien trobat en aquest cas.

Mentrestant, les persones amb certes responsabilitats públiques -des del secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé; al cònsol menor d’Escaldes, Joaquim Dolsa; passant pel raonador del ciutadà, Marc Vila- fan bandera de la seva vacunació quan els toca per intentar empènyer el conjunt de la ciutadania a seguir els mateixos passos. Aquest dimarts, per exemple i que hagi transcendit, haurien de passar pel centre d’administració de vacunes la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, i la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla.

Justament, la vacunació prevista fins ara de docents finalitza aquest dimarts amb una davallada molt important respecte el que es pensava vacunar. S’hauran vacunat poc més de 600 professionals de la docència i personal de suport quan se n’hauria d’haver vaccinat, pel cap baix, un miler.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending