La pandèmia ha tingut un notable impacte en la salut física i emocional de la gent gran

Quatre de cada deu persones de més de 65 anys que han participat en l’avaluació del programa APTITUDE a Sant Julià presenten depressió o risc de patir-ne

Presentació dels resultats de la prova APTITUDE a Sant Julià, amb Eva Heras a l'esquerra de l'escenari.
Presentació dels resultats de la prova APTITUDE a Sant Julià, amb Eva Heras a l'esquerra de l'escenari. COMÚ DE SANT JULIÀ

Que la pandèmia ens ha alterat, poc o molt, la vida a tots, és una evidència. I les dades ho refermen. En el cas de la gent gran, l’impacte derivat del confinament i les restriccions que s’han hagut d’establir per la crisi sanitària, ha estat molt notable a nivell de salut física i emocional. Encara és aviat per extreure grans conclusions, però les dades preliminars de l’avaluació que s’ha fet a una part important de la població de més de 65 anys de Sant Julià de Lòria mostra que quatre de cada deu avaluats pateixen depressió o tenen risc de patir-ne.

En el marc de la Setmana de la gent gran, que té com a epicentre l’1 d’octubre, Dia internacional de la gent gran, s’han exposat a Sant Julià els primers resultats de la prova pilot que s’ha fet en relació amb l’avaluació APTITUDE, un programa integral per comprovar l’estat global de les persones grans, per conèixer l’estat de les seves capacitats en un sentit ampli. Sant Julià de Lòria és la segona parròquia del Principat, després de Canillo, on s’ha fet aquest treball, en el qual, durant els mesos de juliol i agost s’hi van sotmetre 137 padrins (84 dones i 53 homes) d’una mitjana de 77 anys.

Segons la cap de servei de Salut i Envelliment del SAAS “dins de la població sana, hi ha molta gent que necessita suport emocional”. I també és molt important “mantenir una activitat física; s’ha de fer activitat”, perquè arran de la Covid hi ha hagut moltes “davallades funcionals”

De totes les persones avaluades, un 3% presenten alteracions cognitives i un 20% més estan en risc de patir-les. Amb tot, i tal i com ha explicat la metgessa especialitzada en geriatria i cap del servei de Salut i Envelliment del SAAS, Eva Heras, l’avaluació cognitiva dels participants en el programa APTITUDE s’ha d’acabar d’afinar atès que l’eina de l’OMS (Icope) no és prou acurada en aquesta matèria. Un 12% de les persones avaluades presenten fragilitat física (menys força, menys equilibri…). Un 13% mostren alteracions visuals no corregides. I després hi ha tres elements que són prou rellevants i fins i tot preocupants.

Un 42% de les persones lauredianes avaluades presenten alteracions emocionals amb risc de depressió. En aquest marc, Heras afirma que l’aïllament i el fet que “no han pogut socialitzar” arran de la pandèmia té molt a veure amb aquest alt percentatge de risc de depressió o depressió ja diagnosticada. També hi ha un 17% dels avaluats que presenta desnutrició o risc de malnutrició i un 59% que evidencien alteracions auditives, sordesa, fins i tot en el cas de dur audiòfons, que tot sovint porten mal balancejats.

La cap de servei de Salut i Envelliment ha explicat que malgrat les dades, i des del punt de vista físic, moltes de les persones avaluades presenten uns bons nivells de robustesa. Però això també és degut al fet que “costa molt fer venir” a analitzar persones que ja d’entrada evidencien problemàtiques de mobilitat i similars. En tot cas, el que és evident, segons Heras, que “dins de la població sana, hi ha molta gent que necessita suport emocional”. I també és molt important “mantenir una activitat física; s’ha de fer activitat”.

En aquest sentit, la geriatria i internista ha recordat que arran de la pandèmia s’han detectat “davallades funcionals” per culpa de deixar de fer, per les circumstàncies, activitat física. Cal “socialitzar, fer activitats, participar de l’oferta que ofereixen els comuns”, ha ressaltat Eva Heras, que ha explicat que a partir del dia 6 d’octubre quinze de les persones avaluades a Sant Julià i diagnosticades com a fràgils participaran d’una intervenció multicompetencial amb sessions setmanals de dues hores i mitja i durant dotze setmanes.

assistents aptitude
Assistents a la presentació dels resultats de la prova pilot a Sant Julià.

Personal dels comuns -en aquest cas del de Sant Julià- i del SAAS s’han format amb científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per poder dinamitzar i monitoritzar les sessions. Després de tres mesos, es farà una nova avaluació per veure com han millorat aquestes persones. O, almenys, quina evolució han experimentat. Les persones que hi prendran part presenten dèficits físics, nutricionals o emocionals. Els padrins amb dificultats cognitives hauran de fer un treball específic.

PARRÒQUIA PER PARRÒQUIA

La doctora Eva Heras ha explicat que més enllà de ser menys persones les avaluades a Canillo, la ‘mostra’ allí avaluada i amb la que s’ha treballat a Sant Julià no tenen res a veure. I tot i que inicialment la voluntat dels especialistes era procedir a fer un treball del conjunt del país, “ens hem adonat que anar parròquia per parròquia és molt interessant” atès que “cada parròquia és un món”. Per tant, abans de fer un treball global a nivell poblacional, es continuarà fent per parròquies, sense que estigui encara escollida la següent on es faci la prova.

També s’ha d’aprofitar tot aquest treball, a nivell científic, per anar provant les eines que es fan servir. I per triar quins són els millors mecanismes per avaluar cadascuna de les capacitats que s’examinen en el marc del programa APTITUDE que ha d’ajudar a tenir indicadors per tal que la població envelleixi millor i amb unes prestacions més bones durant més temps.   

Comentaris (1)

Trending