Front comú per exigir al Govern que implementi de manera generalitzada el règim del tercer pagador

Sindicats, grup parlamentari socialdemòcrata i les representants dels assalariats a la CASS reclamen Espot que compleixi el mandat que va imposar el Consell General i estengui a tota la població i per a totes les prestacions la cobertura sanitària pública des del minut zero

Gabriel Ubach, Lluís Anguita, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez a Govern.
Gabriel Ubach, Lluís Anguita, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez a Govern. Toni Solanelles

Les dues representants dels assalariats a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez, la plataforma sindical -que inclou hores d’ara onze organitzacions- i el grup parlamentari socialdemòcrata han iniciat una ofensiva, cadascú a la seva manera, per exigir que d’una vegada per sempre el Govern implementi de manera generalitzada el règim del tercer pagador. I compleixi el mandat que li va fer el Consell General i que l’executiu està incomplint volgudament.

Caubet i Martínez han traslladat aquest matí al cap de Govern, Xavier Espot, una carta signada per elles dues i per una plataforma configurada hores d’ara per onze organitzacions sindicals del país on es reclama que s’activi la cobertura sanitària des del minut zero a tota la població i per a totes les prestacions, amb la qual cosa els afiliats a la CASS hagin d’abonar només el 25% o el 10% del cost de l’acte mèdic o farmacològic segons correspongui.

El Partit Socialdemòcrata (PS), a través dels seus consellers generals Pere López i Jordi Font, han exigit el mateix en una compareixença pública que ha servit per denunciar el “règim presidencialista” que a parer seu està imposant Xavier Espot tot “alterant l’ordre constitucional” i “bloquejant” la resolució del Consell General que l’1 de juliol va donar dos mesos a Govern perquè activés el tercer pagador. López i Font han acusat el cap de l’executiu de justificar “amb mentides i falsedats” l’incompliment del mandat legislatiu.

Més enllà del fet que cal complir una resolució que va ser aprovada amb el suport de tots els grups parlamentaris, inclosos, evidentment, els dels que formen part de la majoria que dóna suport al Govern, tant els sindicalistes com els representants del PS han recordat que hi ha moltes famílies que travessen per serioses dificultats i que deixen de fer-se proves mèdiques perquè no poden assumir-ne el cost, situació que l’actual crisi econòmica està agreujant.

REPRESENTANTS DE LA CASS

A la sortida del lliurament de la carta, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez han explicat que “ens han arribat molts casos d’assalariats que expliquen que no poden afrontar la despesa que representen determinades visites o proves mèdiques” i han recordat que el Consell General va donar dos mesos de termini al Govern perquè posés en marxa la cobertura sanitària pública des de l’inici per a les persones i prestacions que tinguin drets oberts a la CASS.

“Està molt bé que s’hagi fet per la gent gran. Però tothom té dret a la salut i ara s’està posant en perill la salut de les persones”, han afirmat Caubet i Martínez, que han recordat que la CASS ja ha dit per activa i per passiva que l’activació general del tercer pagador no suposa cap problema per a la parapública i tampoc “més despesa pública”. “El fet que un problema de salut s’agreugi perquè no es fan les proves o els tractaments escaients perquè no es poden assumir sí que pot acabar suposant un increment de la despesa pública”, han indicat les representants dels assalariats a la CASS.

POSICIONAMENT DEL PS

Poca estona després de l’acció de les representants de la CASS i els sindicalistes, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general de la mateixa formació Jordi Font han comparegut per denunciar l’incompliment “inacceptable” que està protagonitzat el Govern en relació amb la resolució parlamentària. “Qui ho bloqueja té noms i cognoms: Xavier Espot Zamora”, ha dit López.

“La gran satisfacció de l’1 de juliol s’ha transformat en una gran preocupació perquè no es compleix l’ordre emanant del Consell General però, a més, es vol justificar amb falsedats, perquè els arguments són falsos, són mentides i ja n’hi ha prou que diguin mentides els nostres governants”, manté Jordi Font

Els dos parlamentaris del PS han explicat que l’1 de juliol va ser un dia històric i “de gran satisfacció” perquè hi va haver una unanimitat en sol·licita l’extensió del tercer pagador a tots els beneficiaris i per a totes les prestacions. “Una resolució del Consell General és d’obligat compliment”, ha explicat el líder socialdemòcrata al costat d’un Jordi Font que ha advertit que la ciutadania comença a estar farta d’incompliments governamentals i això abocarà a mobilitzacions a les quals López ha assegurat que el PS s’hi afegirà sense ser-ne promotor.

Si els dos representants del PS ja troben “incomprensible” que en el cas dels pensionistes s’hagin deixat fora del règim del tercer pagador els medicaments, el fet que no es compleixi el mandat legislatiu està fora de qualsevol normalitat. “Estem en un règim parlamentari que s’està convertint en un règim presidencialista”, ha denunciat un Jordi Font que ha advertit que la situació “va més enllà del tolerable i ens haurem de mobilitzar”.

Els dos consellers han explicat que hi ha diverses raons que fan que sigui necessari implementar el mandat legislatiu. Primer perquè ho va dir el Consell General -“i quan parles amb persones d’altres grups tot porta al cap de Govern que és qui ho bloqueja”- i després per les dificultats, perquè els professionals, mèdics i farmacèutics, són els primers que ho demanen perquè tenen pacients que no arriben a final de mes i no poden adquirir serveis bàsics i perquè la CASS també s’hi ha posicionat a favor.

IMG 2455
Compareixença de Pere López i Jordi Font.

“La gran satisfacció de l’1 de juliol s’ha transformat en una gran preocupació perquè no es compleix l’ordre emanant del Consell General però, a més, es vol justificar amb falsedats, perquè els arguments són falsos, són mentides i ja n’hi ha prou que diguin mentides els nostres governants”, ha manifestat contundentment Jordi Font mentre Pere López ha deixat clar que “els membres de la majoria van votar tan lliurement com nosaltres” i ara Espot “vol explicar coses que no són”.

Pere López ha recordat que “les coses no es voten tres cops” i si al seu dia es va aprovar el que es va aprovar, el Govern no pot fer res més que complir, més quan és “mentida” que un mecanisme com l’exigit hagi de suposar un major cost públic -Font fins i tot ha recordat que s’estalviaria en transferències bancàries-. El líder del PS ha recordat que l’únic que cal fer és un reglament. “Operativament és un decret. El volum de feina que porta associat és molt petit. Està bloquejat per qui està bloquejat i no hi ha volta de full.”

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending