Macron anuncia el confinament de tot el país a partir de divendres i per un mes

Les escoles i les universitats es mantindran obertes, es podrà sortir per anar a treballar o a una visita mèdica

El president francès, Emmanuel Macron, durant un discurs.
El president francès, Emmanuel Macron, durant un discurs. ELYSÉE

El president de França, Emmanuel Macron ha anunciat aquest dimecres el confinament a partir de divendres a tot el país i per un mes, fins a l'1 de desembre. Les escoles i les universitats, però, es mantindran obertes. Es podrà sortir de casa per anar a treballar o per anar a una cita mèdica tot i que s'ha de prioritzar el teletreball. Es podrà sortir a comprar o per fer esport. Els bars i restaurants estaran tancats. Macron ha avançat que no hi haurà vacuna fins a l'estiu de l'any vinent.  El govern detallarà més àmpliament les mesures aquest dijous en una roda de premsa.

Macron ha explicat que s'han desprogramat operacions de càncer i de cor i ha advertit que el mes de novembre es pot arribar al límit d'ingressats per Covid-19 a l'UCI i ha recordat que ja s'estan traslladant pacients de coronavirus d'una regió a l'altra. Ha dit que el seu objectiu és protegir els francesos, sobretot la gent de més edat i la més vulnerable.

El 85% dels morts a França durant la pandèmia tenia més de 60 anys. "Ara però, hem detectat un augment de gent jove que està ingressada", ha dit. "Cal protegir la nostra gent i la nostra economia. Hem de trobar un equilibri entre les dues coses. Hauríem pogut buscar la immunitat col·lectiva : a curt termini seria la tria entre els pacients a l'hospital, seria al menys 400.000 morts més durant els pròxims mesos, i no deixarem morir els nostres ciutadans".

Un 58% dels llits dels hospitals estan ocupats i es registren cada dia xifres màximes de contagis

S'han format 7.000 metges i infermers per treballar a les unitats de cures intensives. "El virus circula a França a una velocitat que ni les pitjors previsions van imaginar", ha dit el president. Un 58% dels llits dels hospitals estan ocupats i es registren cada dia xifres màximes de contagis. "El virus sembla guanyar força a mesura que les temperatures baixen", ha assegurat el president després d'enumerar algunes de les mesures que ha adoptat les setmanes anteriors. "Tots estem sorpresos per l'avanç del virus a Europa", ha afirmat, que ha assenyalat que la segona onada de la pandèmia serà més mortífera i dura que la primera.

"Podeu sortir de casa per anar a treballar, anar al metge, donar assistència a una persona propera, anar a comprar o prendre l'aire a prop de casa", ha comentat, i ha anunciat també que hi haurà tres diferències fonamentals entre aquest confinament i el que França ja va imposar durant la primavera: l'obertura de les escoles, la possibilitat de visitar les residències de padrins i el manteniment de l'activitat laboral "amb més intensitat". En aquest sentit, ha subratllat que les oficines dels serveis públics es mantindran obertes i que es podrà anar a treballar a les fàbriques i a les explotacions agrícoles.

Ha recomanat portar la mascareta fins i tot a casa i ha subratllat que si hi ha una millora en les xifres,es pot plantejar una reducció de les mesures

El president francès ha explicat que hi haurà una certa tolerància en l'aplicació de les mesures fins després de Tots Sants. No es podrà sortir de la regió. Ha recomanat portar la mascareta fins i tot a casa i ha subratllat que si hi ha una millora en les xifres, en els pròxims dies, es pot plantejar una reducció de les mesures. Les fronteres es tornaran a tancar i per entrar caldrà omplir un certificat d'autoresponsabilitat. "Cap viatger pot entrar al país si no estem segurs que no té el coronavirus". No ha avançat com afectaran les noves mesures a la cultura, als teatres i cinemes o a l'esport. S'espera que tracti el tema el primer ministre, Jean Castex aquest dijous.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending