S'imposen 546 sancions d'ordre públic per incomplir les mesures antiCovid

D'elles 361 són per no utilitzar proteccions com ara mascaretes, 26 per incomplir protocols o 73 per participar en actes lúdics prohibits i se n'han pagat 204

Comentaris

Moltes sancions s'han posat per no dur proteccions.
Moltes sancions s'han posat per no dur proteccions. Altaveu

Els incompliments de les mesures sanitàries decretades per evitar l’expansió del coronavirus han suposat, fins ara, la imposició de fins 546 sancions per part de Govern. El refús a utilitzar elements de protecció, com ara mascaretes, és la infracció més habitual. A banda, s’han obert un centenar d’expedients a establiments que no seguien les disposicions per romandre oberts, com ara garantir la distància de seguretat entre les taules.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet balanç de les sancions imposades els darrers mesos. En total, 564 segons ha explicat, tot posant en relleu que un 37% d’aquestes, 204, ja s’han pagat. En aquest sentit, des del Govern s’ha recordat que aquesta agilització a l’hora de cobrar-les ve donada gràcies al canvi en la Llei de Sanitat i en la de Seguretat Pública aprovat ara fa unes setmanes pel Consell General.

Des del Govern s'ha volgut posar en relleu la importància de complir estrictament amb la recollida de dades a establiments com ara bars i restaurants, ja que són claus per poder fer un rastreig eficient si es detecten contagis

Una important majoria d’aquestes multes han estat a persones que no duien mascareta o que la portaven de forma incorrecta. En total, 361. En 26 casos més, la infracció constatada ha estat la d’incomplir protocols o mesures sanitàries, com ara un aïllament en cas de ser positiu o contacte amb una persona infectada. 73 sancions més han estat per participar en actes lúdics prohibits.

Pel que fa al control dels establiments, fins ara s’han obert fins a 101 expedients. Això suposa un 5,72% de totes les inspeccions realitzades: 1.574. D’aquests, 10 han estat per infraccions greus i 91 per lleus. Benazet ha apuntat que, en alguns casos, el procediment s’ha impulsat després de constatar més d’un incompliment.

Entre els més habituals, el titular de Salut ha indicat que hi ha el fet de no respectar distància entre taules (63,45%), la distància entre grups (50,49%) o una que es considera especialment sensible: deficiències en les dades del registre de clients (49,5%). Sobre aquest punt, Benazet ha remarcat que “s’ha de ser molt rigorós i estricte en el compliment”, ja que aquesta informació “ens ajuda a fer el seguiment d’una cadena de contagis i a ser més ràpids en el moment del rastreig”.

Des del Govern s’ha volgut remarcar que tant les inspeccions com l’establiment de la normativa no és pas, en cap cas, econòmic ni recaptatori. “El que calia era que tinguéssim sancions que poguessin ser dissuasòries i poder atacar la butxaca a aquelles persones més recalcitrants”, ha explicat el portaveu de l’executiu, Eric Jover.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending