Famílies d’usuaris de la unitat d’addiccions denuncien la sobre medicació de pacients

Lamenten que en alguns casos, per estalviar-se ‘feina’, s’opta per la solució farmacològica que tot sovint agreuja el problema dels afectats, especialment dels adolescents i joves

Una imatge de les instal·lacions de l'UCA.
Una imatge de les instal·lacions de l'UCA. SAAS

Familiars d’usuaris adolescents de la unitat de conductes addictives (UCA) del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) alerten de la sobre medicació que sofreixen alguns dels pacients del departament. L’incident que va protagonitzar la setmana passada una jove de 21 anys que sortia de la unitat, i que deambulava per les escales que enllacen el centre hospitalari amb l’avinguda Fiter i Rossell seria el detonador de tot plegat.

Les fonts consultades, properes a algunes famílies amb pacients adolescents, han lamentat que en no pocs casos, davant la dificultat de reconduir segons quines situacions, s’opta per donar el que es considera un excés de medicació i per aquesta via apaivagar possibles reaccions adverses. Això, però, segons les fonts, agreuja el problema dels afectats, ja que en alguns ocasions comporta un element afegit a les addiccions que ja d’entrada pateixen i que no sempre són a substàncies tòxiques.

En ocasions, han lamentat les fonts consultades, alguns d’aquests joves s’acaben fent addictes a fàrmacs, tornant-se la reconducció de la situació molt més complicada. “S’ha de començar a desemmascarar com es treballa en no poques ocasions a l’UCA”, han assegurat els esmentats familiars, que consideren que hi ha moltes mancances i mancances que s’acaben tapant, a parer d’aquestes famílies, per pràctiques poc aconsellables.

PROJECTE VIDA

Res de tot això no es pot confirmar des de l’associació Projecte Vida. “Ens sembla molt arriscat fer aquestes afirmacions perquè no som psiquiatres i tampoc no es pot generalitzar des d’algun cas concret”, afirmen des de l’entitat, que sí que admeten que l’UCA, “com qualsevol departament del SAAS el que sí que té és una mancança de recursos, però ens consta que s’hi està treballant”. Ara bé, trobar personal, professionals qualificats, asseguren des de Projecte Vida, “no és evident”.

Des de l’associació es recorda que “el que intentem fer és que aquelles persones que tenen un problema amb addiccions i el seu entorn puguin venir a Projecte Vida, que fem grups d’ajuda mútua i el que intentem fer és un suport emocional però teràpies no en fem com a professionals. Per tant, no podem dir si el que estan fent des de l’UCA és correcte o no ho és”.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending