Estar-se a casa com si fos l’hospital: el SAAS posa en marxa un nou servei a partir del juny

Malalts crònics que puntualment es descompensen i han de seguir un tractament més intensiu durant un període de temps curt o persones que per alguna raó facultativa han de rebre medicació endovenosa uns dies podran quedar-se al domicili amb un estalvi del 40% per al sistema sanitari

Joan Martínez Benazet i Josep Maria Piqué durant la presentació del nou servei.
Joan Martínez Benazet i Josep Maria Piqué durant la presentació del nou servei.

El SAAS posarà en marxa el mes que ve un nou servei: l’hospital a casa. O dit més tècnicament: l’hospitalització domiciliària. Malalts crònics que puntualment es descompensen i han de seguir un tractament concret i més intensiu durant un període de temps curt o persones que per alguna anomalia puntual necessitin rebre medicació endovenosa uns dies i que fins ara havien d’ingressar sí o sí a l’hospital s’ho podran estalviar. D’entrada, el SAAS preveu iniciar el servei amb sis pacients alhora, dels quals es farà càrrec un professional d’infermeria concret.

Tant la CASS com el Govern ja han aprovat la inclusió d’aquest nou servei a la cartera de serveis públics. El malalt continuarà havent d’assumir el 10% del cost del servei. Però és evident que aquest serà molt inferior del que té havent de fer estada a l’hospital. De mitjana, segons que ha explicat el director general del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, l’hospitalització d’un pacient tipus que ara potencialment es podrà quedar a casa té un cost mitjà de 2.200 euros. Ara, serà d’uns 1.300 euros. No està clar qui efectivament podrà fer hospitalització domiciliària i qui no. Però les referències properes, segons Piqué, indiquin que entre el 15 i el 20% dels pacients que pateixen patologies el tractament de les quals es pot fer a casa efectivament ho podran fer.

L’hospitalització d’un pacient tipus que ara potencialment es podrà quedar a casa té un cost mitjà de 2.200 euros; ara serà d’uns 1.300 euros

Es necessita, per exemple, poder disposar d’un cuidador permanent. O un domicili certament agraït. També que la ubicació d’aquest domicili no sigui extremadament complicada. És a dir, que els sanitaris puguin arribar-hi amb relativa facilitat. Perquè almenys un cop o dos al dia el pacient domiciliari rebrà a casa la visita d’un professional de la infermeria. També d’un metge si és el cas almenys dues vegades per setmana. Piqué i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han destacat els beneficis que també suposa per al malalt aquest tipus d’hospitalització, que a nivell assistencial no ha d’envejar en res l’estada en un centre sanitari, que “suposa un entorn més agressiu” com ha recordat el titular de Salut.

Piqué ha recordat que entre un 8 i un 10% dels pacients hospitalitzats acaben tenint alguna infecció derivada de la seva estada al centre i sense res a veure amb ell mateix. A més, molts malalts acaben perdent pes pel sol fet d’estar a l’hospital i en el cas de persones grans hi pot haver un elevat risc de desorientació. L’objectiu global és que els usuaris, fins i tot els que s’han d’intervenir, però això ja és una qüestió de la cirurgia major ambulatòria, que va per un altre costat, passin el menor temps possible a l’hospital. “L’aparició de la pandèmia per Covid també ha reforçat” tota aquesta perspectiva de poder-se estar el major temps possible a casa, amb un entorn conegut, una dieta més al gust del consumidor i podent rebre el contacte dels familiars i coneguts d’una forma més escaient.

L’avenç tecnològic també hi té molt a veure. Hi ha aparells que es poden controlar de forma remota i que es disposaran, si escau, al domicili del pacient per tal d’ajudar a fer el seguiment escaient. el nou dispositiu s’anirà desplegant de forma progressiva i igual com va passar amb el servei de pal·liatius a domicili, ha dit Martínez Benazet, és difícil de preveure quants ‘pacients domiciliaris’ hi haurà al llarg de l’any. Però sí que es preveu que a mida que s’agafi velocitat de creuer es vagi incrementant el nombre de malalts tractats. De moment es començarà amb un màxim de sis pacients alhora per un infermer, que en poc temps hauria de poder-se fer càrrec de vuit.

Piqué i Martínez Benazet han elogiat el servei i han destacat la bona resposta que ha tingut en països de l’entorn, amb la qual cosa esperen que no hauria de ser diferent al Principat. El ministre ha destacat que el SAAS ja s’ha anat dotant els últims temps dels recursos necessaris -s’han fitxat geriatres que fins fa uns quants mesos no es tenien- i el director general de la institució ha recordat que per posar en marxa el servei no ha calgut fer una gran inversió. De fet, ni tan sols una inversió suplementària, amb la qual cosa s’aniran desplegant les eines a mida que calgui. Potser el que caldrà reforçar amb el temps serà la plantilla d’infermeria.

Etiquetes

Comentaris

Trending