Espot ha frenat diversos intents del titular de Salut de despatxar el director general del SAAS

Albert Font no és gens amant de les maneres de fer de Piqué i ja abans d’aterrar al ministeri va demanar el cap del gestor hospitalari, que tampoc ha obtingut després malgrat que cada vegada sembla més clar que no continuarà després de les properes eleccions

Xavier Espot i Josep Maria Piqué en la signatura d'un conveni.
Xavier Espot i Josep Maria Piqué en la signatura d'un conveni. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha frenat diversos intents -dos o tres almenys segons les fonts- del ministre de Salut, Albert Font, de tallar la relació contractual que uneix el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el seu director general, Josep Maria Piqué. Font no és en cap cas partidari de les maneres de fer i la línia de gestió del metge català, exmàxim responsable de l’hospital Clínic, i ja abans d’aterrar al ministeri va reclamar poder fer fora Piqué.

Espot, però, mai no ha permès que es faci fora el director general del SAAS, a qui molts assenyalen com el veritable responsable del desgavell que hi ha a l’hospital i de la pèrdua de qualitat en el servei i la desmotivació d’amplis sectors del personal. Ja essent ministre, Font hauria tornat a provar de fer fora Piqué, però l’actual ministre no se’n surt, sense que hagin transcendit les raons que argumentaria el màxim responsable governamental per frenar qualsevol sortida. El ministre, també és clar, ha mirat de fer tabula rasa amb tot allò que tenia molt ascendent, clara vinculació, amb el seu predecessor, Joan Martínez Benazet.

El gestor hospitalari té un contracte que l’uneix al SAAS fins a l’agost del 2023 a raó de 12.647 euros bruts al mes millorats amb els IPCs corresponents des que va firmar el darrer contracte, el 2019

És possible que en el cas d’un acomiadament no pactat o, fins i tot, d’una sortida formalment, oficialment, pactada, Piqué hagués d’embutxacar-se una liquidació substanciosa tenint en compte els emoluments que percep. El gestor hospitalari té un contracte que l’uneix al SAAS fins a l’agost del 2023 a raó de 12.647 euros bruts al mes millorats amb els IPCs corresponents des que va firmar el darrer contracte, el 2019.

Sí que hi hauria més o menys acord en no renovar -és possible que Piqué tampoc no ho volgués ja- l’actual director general del SAAS més enllà de la data enunciada. De fet, entre que se celebrin les properes eleccions generals, que es configuri el Govern i que els òrgans satèl·lits es posin en marxa, per dir-ho així, vol dir que en gran mesura Josep Maria Piqué deixarà el SAAS després del proper procés electoral i col·laterals.

Josep Maria Piqué és el director general del SAAS.

Relacionat

Piqué té contracte amb el SAAS fins l’agost del 2023 a raó de 12.647 euros bruts al mes

Més enllà d’això tot és molt embrionari, però en l’òrbita demòcrata i les persones que fan costat als actuals governants, ja hi hauria algunes propostes de recanvi guardades al calaix. La voluntat és que el recentment nomenat director assistencial Marcos Gutiérrez continuï sent l’home fort  des del punt de vista de les decisions estrictament mèdiques i d’organització dels professionals sanitaris.

La propera direcció general -per a la qual havia sonat l’actual cap de servei de Salut Mental, Carlos Mur de Viu- tindria, aparentment, un perfil més tècnic empresarial, més de gestió econòmica. Les fonts consultades apunten a una persona del país no de l’àmbit mèdic estricte però sí molt coneixedora del funcionament del sistema sanitari andorrà. Això no obstant, encara falta molt temps -més de mig any segur- i la situació, segons les fonts, encara pot donar moltes voltes.

Comentaris (20)

Trending