Espot i Font calmen els ànims dels sanitaris que segueixen exigint canvis a la cartera de serveis

Els professionals de la salut, que admeten una “voluntat d’apropament” per part del Govern, ja saben que el document no es retirarà però valoren “positivament” la disposició a abordar modificacions basades en el manteniment de la qualitat i en la contenció de la despesa

Un instant de la compareixença ara fa unes setmanes de les responsables dels col·legis sanitaris.

La reunió entre Govern i els representants dels col·legis sanitaris hauria servit per, com a mínim, apaivagar els ànims, especialment encesos en algunes entitats, arran de l’aprovació de la cartera de serveis. L’executiu, segons les fonts consultades, ha deixat clar que no retirarà el document, però s’ha mostrat obert a modificar algun dels punts que més tensió han generat, sempre sota la doble premissa de mantenir la qualitat del servei i contenir la despesa. També hi ha acord per treballar i ultimar la futura llei de professions sanitàries.

La trobada ha estat encapçalada pel nou ministre de Salut, Albert Font, i, també, pel mateix cap de Govern, un Xavier Espot conscient que el foc encès per la cartera era importat. En aquest sentit, ha tingut impacte la roda de premsa conjunta de tots els col·legis, fins i tot aquells que, ho van dir sense embuts, se sentien beneficiats pel document. Els assistents a la reunió entenen que la imatge d’unitat ha ajudat, i molt, a trobar un executiu “amb voluntat d’apropament” i una “certa entonació de ‘mea culpa’”.

Front comú dels professionals sanitaris per forçar una revisió de la cartera de serveis

No pas, però, cap marxa enrere. La cartera de serveis es queda. No es retirarà, però sí que hi ha disposició  a “afinar-la”. A retorcar-la. A modificar alguns dels aspectes que més han exasperat els professionals sanitaris. Una opció on, per exemple, es veu recorregut és un aspecte que afectava metges de capçalera, fisioterapeutes i logopedes: la forma com renovar un tractament si, després d’una primera ronda de sessions, la patologia no estava del tot curada. La cartera marca que haurà de ser un especialista qui ho recepti. Des dels col·legis es posava en relleu que això suposava més lentitud i més despesa. Seria una de les “incongruències” que els facultatius veuen “perquè estem sobre el terreny” i “creiem que en això ens podrem entendre perquè és de sentit comú”.

La sensació en altres entitats és similar. “No ha anat pas tan malament”, indicava una altra font consultada per Altaveu. S’hauria trobat un Govern disposat a cedir. Això sí, sempre amb dues condicions sobre la taula. La primera, que es mantingui la qualitat de l’assistència sanitària. La segona, que la despesa no es desboqui. En aquest punt, alguns dels col·legis més indignats accepten que “l’aixeta no és infinita” però també posaven en relleu que no han de pagar el fet que hagin entrat prestacions que, fins ara, no estaven cobertes. “No podem ser vasos comunicants”, han indicat.

Quins són els següents passos? Doncs l’acord és passar a reunions més sectorials, amb cadascú dels col·legis. Cadascuna d’elles amb dos objectius. Per un costat, treballar per la futura llei de professions sanitàries, que tindrà un tronc comú i diferents capítols, un per a cada col·lectiu. Per l’altra, avaluar possibles canvis a introduir en la cartera de serveis. Aquest darrer punt serà especialment delicat amb aquelles entitats més enutjades amb el document, com ara fisioterapeutes, logopedes o uns metges que, això sí, a la reunió han remarcat la negativa a perdre competències. De fet, cal recordar que, en el seu dia, va ser l’entitat que obertament va parlar de la possibilitat, si no es reconduïa la situació, de recórrer a la Justícia.

Els metges consideren la cartera de serveis un atac a l’exercici professional

Aquesta opció encara no es descarta però la reunió d’aquest dilluns, com a mínim, l’allunyaria. La “intenció d’apropament” hauria servit per calmar unes aigües que, no es pot negar, s’havien enterbolit de forma important. La polèmica dista d’estar tancada, això també està clar, però, almenys, sembla que s’hauria fet un primer pas, encara que petit, en el camí cap a una resolució que, alerten les fonts consultades, encara haurà d’afrontar “moments complicats”.

Etiquetes: