Deu sanitaris i 210.000 euros per posar en marxa la separació del SUM d’Urgències

Salut ha transferit en global al SAAS 292.000 euros perquè el gestor hospitalari pugui també contractar set professionals més per potenciar l’atenció comunitària i la salut mental en el marc del desplegament del PISMA

Una metgessa i una infermera en un servei a pistes del SUM.
Una metgessa i una infermera en un servei a pistes del SUM. J. R. GRACIA

El ministeri de Salut ha acordat la transferència extraordinària de 292.500 euros al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per tal que pugui procedir a contractar fins a disset nous professionals sanitaris que permetin, d’una banda, separar el SUM del servei d’Urgències i, de l’altra, reforçar l’atenció en matèria de salut mental. Deu professionals aniran al primer dels projectes esmentats i set més es destinaran al segon. La dotació econòmica correspon només a les necessitats fins a final d’any.

La transferència l’ha anunciada aquesta tarda el ministre de Medi Ambient i portaveu governamental, Guillem Casal, atès que es tracta d’un acord de la reunió del gabinet ministerial d’aquest dimecres. 210.000 euros aniran destinats als professionals que permetran separar el SUM d’Urgències, que era un compromís ministerial i permetrà donar “una màxima qualitat i optimitzar els recursos”. La previsió és poder contractar cinc metges, quatre infermers i un tècnic de transport sanitari.

Casal ha explicat que Salut el que fa és fer injectar els diners necessaris fins a final d’any en funció d’un pla establert pel SAAS. Posteriorment, l’ens hospitalari ja contemplarà en el seu pressupost per al 2024 la partida necessària per cobrir el salari de les noves incorporacions. Serà novament el SAAS el que haurà de convocar les places i fer els processos de selecció adients, però s’espera que abans de final d’any la majoria de professionals ja estiguin disponibles.

El centre d'emergències es farà en un terreny públic a tocar de la caserna de bombers.

Relacionat

Govern no es mulla sobre la fusió del SUM i bombers per crear un sol cos d’emergències

No en va, és durant l’hivern, per l’estructura i funcionament del Principat, quan més feina hi ha al servei d’Urgències hospitalàries producte, ha recordat el ministre, tant de l’increment de població flotant producte de l’arribada notable de treballadors temporers i de turistes com el fet que, d’una manera o altra, una activitat tant apreciada com l’esquí porta inherents lesions que obliguen els afectats a passar per les dependències hospitalàries.

Els professionals dels serveis (SUM i Urgències) estan molt al cas de com es farà tot plegat. Segons que ha pogut constatar l’Altaveu hi ha expectació de veure com es resoldrà la separació de SUM i d’Urgències, “una de les mesures que s’aniran implementant encara que n’hi haurà de noves”, com ha indicat el portaveu governamental, que ha assegurat que ben aviat la ministra de Salut, Helena Mas, exposarà altres iniciatives a emprendre. Els professionals de les emergències fa temps que reclamen de crear una mena d’unitat de serveis extrahospitalaris que englobi tant els especialistes del SUM com els dels bombers i, si escau, algun tècnic de Protecció Civil.

SALUT MENTAL I TERCER PAGADOR

Els 82.000 euros restants de la transferència de crèdit serviran per fitxar els sanitaris escaients per “potenciar” l’atenció psicològica i psiquiàtrica, ben entès que el desplegament del pla sobre salut mental i addiccions (PISMA) és un objectiu “estratègic”, segons que ha exposat el ministre. En aquest cas s’incorporaran des d’infermeres a psicòlegs, terapeutes o administratius. Es vol reforçar l’atenció en matèria de salut mental. No es contracten, però, psiquiatres.

El portaveu governamental també ha estat consultat sobre la manca de calendarització del tercer pagador i la seva generalització. Guillem Casal ha anat donant voltes com ha fet també la ministra de Salut en la resposta a una pregunta parlamentària d’Andorra Endavant. De fet, el ministre portaveu, amb les seves paraules, ha dit el mateix que Mas. És a dir, fins que no s’avaluï l’impacte de la mesura en altres sectors o col·lectius no es decidirà quan implementar de forma generalitzada el denominat tercer pagador.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending