La detecció precoç de càncer de còlon vol arribar al 30% de persones a la primera ronda de cribratge

El programa que s'ha presentat aquest dilluns va dirigit a la població de 50 a 74 anys amb uns 25.000 ciutadans que rebran una carta per dur a terme la prova

Comentaris

Vidal, Font i Puig, durant la roda de premsa.
Vidal, Font i Puig, durant la roda de premsa. BRU NOYA

El ministeri de Salut ha presentat el programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte que s'inicia aquest dilluns. Es recomana fer-lo amb una prova de detecció de sang oculta en femta en el grup de dones i homes entre 50 i 74 anys amb un total de 25.000 ciutadans. S'ha promogut un grup de treball amb els metges, el SAAS, la CASS, i tècnics del ministeri de Salut. L'objectiu és assolir una participació mínima d'un 30% en la primera ronda de cribratge. Aquest càncer suposa el 14% dels detectats a Andorra.

El ministre de Salut, Albert. Font ha recordat que és el segon programa de detecció després del càncer de mama. Segons el ministre el càncer de còlon és el segon amb més incidència per les dones i els homes a tot el món. "Permet ser diagnosticar amb una búsqueda sistematitzada. Detectat amb temps es pot curar amb facilitat", ha explicat. El programa compta amb la col·laboració de tots els sectors amb "una xarxa de bones voluntats" en paraules de Font.

S'ha d'organitzar des del primer moment un acompanyament del pacient i tothom ha de tenir el seu rol. S'ha creat una unitat al SAAS encarregada del cribratge i també tindran el seu paper els Centres d'Atenció Primària (CAP). "Des del ministeri esperem que el programa tingui una bona acollida", ha conclòs Font.

La doctora Montserrat Puig ha subratllat que els símptomes són la sang rectal o els canvis de ritme intestinal i ha indicat que hi ha uns factors de risc com el consum d'alcohol o tabac i el consum de carns processades. L'objectiu és reduir el risc individual i la malaltia es desenvolupa a partir d'una lesió premaligna, pòlip adenomatòs en la majoria dels casos.. El cribratge poblaciona s'organitza en la població de risc mig, que no té antecedents familiars ni personals de càncer colorectal. S'enviaran cartes personalitzades des del ministeri de Salut i la prova serà gratuïta per a la població diana. El pressupost inicial que ha destinat el ministeri de Salut, és de 100.000 euros però està en funció de la participació de la població.

La cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal,  ha indicat que tots els que es trobin en la franja de població diana rebran una carta d’invitació del programa, per ordre protocol·lari, juntament amb un document de consentiment informat. Amb aquest text, s’haurà d’anar a recollir un tub per prendre una mostra al CAP. Un cop presa la mostra de femta seguint les instruccions, caldrà datar-la i portar-la de nou al CAP en termini màxim de tres dies –mentrestant s’haurà de guardar a la nevera–. El CAP enviarà el tub al laboratori per analitzar-ho. Si el resultat és negatiu, és molt poc probable que la persona tingui càncer.

S’enviarà el resultat per carta i se’l convidarà a fer-se de nou la prova en dos anys. Si el resultat no és concloent, s’avisarà a la persona per recollir un altre tub i repetir la mostra. En cas de resultat positiu, els indicis de sang probablement indiquin una lesió benigna. No obstant, es contactarà a la persona des de la unitat de cribratge del SAAS i se’l citarà per realitzar-se una colonoscòpia –procediment pel qual s’estudia la part interior de l’intestí per visualitzar pòlips i recollir mostres per a biòpsia–.

En cas de no detectar-se pòlips ni càncer, es recomanarà al pacient seguir el programa de detecció precoç i, en aquest cas, se’l contactarà de nou en 10 anys. Si es detecta algun pòlip, s’estudiarà si cal fer-ne revisions periòdiques o retornar al programa de cribratge també en 10 anys. Si es detecta càncer, es derivarà al pacient al circuit assistencial pertinent. Cal recordar que la detecció de la malaltia en fase inicial augmenta la probabilitat de curació. El programa disposa d’un telèfon d’atenció directa: 867785, disponible de dilluns a divendres de 10 a 13 hores.

ÈXIT DEL PROGRAMA DE DETECCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA

El programa de de càncer de mama, va iniciar-se el 16 de novembre del 2007 i actualment s’està fent la vuitena ronda. Des de llavors, el programa h permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia i s’han realitzat més de 31.000 mamografies. La participació ha anat en augment des que es va crear i en les darreres rondes s’ha mantingut en el 50% de la població citada.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending