Pacients del país amb càncer podran ser derivats a l’Institut Català d’Oncologia

L’acord signat entre el SAAS i l’ICO també inclou la possibilitat que metges de l’organisme, depenent de la Generalitat, puguin participar en comitès d’avaluació de malalts en casos complexos i que aquests puguin accedir a teràpies innovadores en l’àmbit de la medicina pal·liativa

L'Hospital Duran i Reynals, un dels centres de l'ICO.
L'Hospital Duran i Reynals, un dels centres de l'ICO.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha tancat un acord de col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO), institució depenent de la Generalitat que se centra en el tractament i en reduir l’impacte del càncer. D’aquesta forma tots dos organismes preveuen cooperar en dos àmbits. Per un costat, el dolor que provoca aquesta malaltia i com ajudar a afrontar-lo als pacients. Per l’altre, les cures pal·liatives. Així, s’obre la possibilitat que experts de l’ICO puguin participar en casos complexos de pacients andorrans o, fins i tot, que puguin ser derivats als centres de l’entitat catalana.

El document signat és un conveni marc de col·laboració entre totes dues institucions. L’ICO, cal recordar, està vinculat a la Generalitat de Catalunya i disposa de fins a quatre centres a territori català: Badalona, Girona, L’Hospitalet i Tarragona. Actualment, són la referència per al 40% dels pacients que pateixen càncer a la comunitat autònoma veïna.

El document té una vigència de quatre anys, que es podrà renovar si totes dues parts ho estimen convenient i s’assegura que no ha de suposar cap cost afegit ni pel SAAS ni per l’ICO

L’acord té per objecte l’establiment de línies de col·laboració entre ambdues parts en dos àmbits: Dolor oncològic i Cures pal·liatives. Aquesta se centrarà en quatre pilars: suport assistencial, investigació clínica, assessorament en consell genètic i formació dels professionals.

Així, un dels punts que es contempla en el document fa referència als casos complexos en el marc de la medicina pal·liativa, especialment vinculada al càncer, que es puguin donar a Andorra. En aquestes situacions s’obre la porta a la possibilitat que metges de l’ICO puguin participar en comitès multidisciplinars que avaluïn la situació d’aquestes persones. I, també, que puguin ser derivats per rebre atenció als centres de l’entitat catalana, especialment pel que fa a beneficiar-se de teràpies intervencionistes en el dolor.

El conveni que també preveu que aquestes persones puguin tenir accés a assajos clínics impulsats per l’Institut. Fonts del SAAS han posat en relleu el doble vessant que té aquest punt de l’acord. Per un costat, es tracta d’una col·laboració en matèria d’investigació científica. Per l’altre, també pot permetre a aquests pacients tenir accés a teràpies noves i pioneres en aquest àmbit.

Pel que fa a l’assessorament en consell genètic, el que estipula el document també té aquest doble vessant. Així, els professionals andorrans podran participar en sessions clíniques i formatives del Programa del Càncer hereditari de l’ICO. A la vegada, també es podran derivar pacients del SAAS a la Unitat de Consell Genètic de l'ICO. Al mateix temps, en l’àmbit de la formació, es tracta d’impulsar projectes específics, sempre que tinguin “un interès recíproc” i això permetrà que totes dues institucions puguin intercanviar professionals per fomentar el seu desenvolupament en l'àmbit de la medicina pal·liativa.

El conveni signat té una vigència de quatre anys. Es podrà prorrogar a final d’aquest període prèvia voluntat expressa de les dues parts. Pel que fa al cost, s’assegura que no en suposarà cap, ni per l’ICO ni pel SAAS. Es preveu un seguiment anual per valorar el seu desenvolupament.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending