Contactes amb França perquè ‘reconeguin’ els ciutadans d’Andorra que no es poden vacunar

L’Oficina Covid quedarà amb un mínim de persona durant l’estiu però es mantindrà el departament i els mecanismes per si cal reactivar-la la tardor

Dos certificats Covid emesos a Andorra.
Dos certificats Covid emesos a Andorra. Toni Solanelles

Les autoritats sanitàries andorranes mantenen contactes amb els seus homòlegs francesos per aconseguir que aquelles persones que no es poden vacunar per motius de prescripció mèdica i, en conseqüència, no poden obtenir el certificat Covid homologat a Europa puguin almenys circular per França havent-se fet, això sí, prèviament una TMA o una PCR amb resultat negatiu i amb el termini que s’acordi.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha mostrat optimista respecte d’una resposta afirmativa de les autoritats sanitàries franceses, tot i que ha recordat que a nivell internacional el passi sanitari està lligat a la vacunació. A Andorra s’ha promogut un certificat ad hoc perquè aquelles persones que no es poden vacunar per motius diversos però sempre per prescripció mèdica puguin absentar-se del certificat Covid i, d’aquesta manera, accedir als establiments on aquest passi és obligatori.

El titular de Salut ha explicat que els mateixos contactes que amb França s’havien fet amb Catalunya i la disponibilitat de la Generalitat era bona, però en deixar sense efecte la necessitat d’haver de presentar el passaport Covid a la comunitat autònoma veïna ja no ha calgut refermar els contactes i aconseguir l’acord definitiu. Per cert, que Martínez Benazet ha reconegut haver tingut notícies d’establiments al Principat que no sol·liciten degudament el passaport sanitari.

SANCIONS I OFICINA COVID

Un passi que haurien de demanar i escannejar degudament per validar-lo. Davant d’això, el ministre ha demanat que aquells que tinguin constància d’aquest fet, activin les denúncies pertinents al ministeri i els inspectors de Salut faran les comprovacions corresponents tot aixecant les actes pertinents que haurien d’acabar en sancions.

Més enllà d’això, Martínez Benazet ha assegurat que durant l’estiu, l’Oficina Covid “la deixarem amb un mínim de persones” però es mantindrà en tan què departament. I es mantindran oberts també tots els canals d’activació de personal per si quan arribi la tardor, el coronavirus torna a collar i cal reactivar de forma més notable l’oficina de seguiment de contagis.

Comentaris (1)

Trending