L’anunci ha arribat després d’un llarg procés d’acreditació a les portes de la sala d’actes del SAAS, a la planta -1 de l’edifici de consultes externes. Desenes de persones, tantes o més que en l’anterior ocasió on s’havia de decidir portar a la Justícia les primes per objectius, han omplert l’espai. De fet, entre l’assistència presencial i les delegacions hi havia a la sala representat prop de mig miler de treballadors de la parapública. Si la segona convocatòria estava prevista per a 2/4 de 9 de la nit, la reunió no s’ha iniciat fins molt més enllà de les 9 de la nit.
De fet, només iniciar la sessió, qui havia estat el representant més votat i que durant el primer tram de vida del comitè actual l’havia presidit, Miguel Rey, ha agafat la paraula per demanar excuses i explicar que només s’havia pogut disposar d’un ordinador per ‘passar llista’ i acreditar els assistents amb els respectius vots delegats. S’han lliurat als assistents les respectives paperetes. Tot a punt, urna inclosa, per procedir a votar. Rey, amb la doctora Gemma Pujal al costat, ha estat l’encarregat d’exposar una visió general de la situació i després ha estat el ‘president in pectore’ desautoritzat per Inspecció de Treball, Jordi Fabra, qui ha explicat el parer del comitè i de la branca sanitària de l’USdA que el personal del SAAS hauria de ser considerat personal públic.
És a dir, que s’haurien de regir per la llei de Funció Pública. Com el comitè ha exposat en un comunicat tramès després de la reunió als mitjans de comunicació, “considerem que l’encaix jurídic actual del SAAS no és el correcte donat que la sanitat es un dret de tots els ciutadans i que Govern ha de garantir l’accés a una sanitat publica i de qualitat”. En conseqüència creuen que “el model de parapública és un model desfasat i que els sanitaris del SAAS hauríem de ser considerats funcionaris donat que som un servei públic essencial per la població com ja hem demostrat en tantes ocasions”.
“El model de parapública és un model desfasat i que els sanitaris del SAAS hauríem de ser considerats funcionaris donat que som un servei públic essencial per la població com ja hem demostrat en tantes ocasions”
Com totes les decisions, aquesta possibilitat aixeca llums i ombres, atès que els funcionaris no poden compartir llocs de feina com sí que fan molts dels sanitaris del SAAS. En tot cas, és un debat que s’ha posat sobre la taula sense discutir-lo. I que serà matèria de propers discussions o, fins i tot, farà objecte de la campanya que es pugui dur a terme en vista a les eleccions per triar el futur comitè. Després de l’exposició de Fabra, Rey ha tornat a agafar la paraula per encarar el que ha estat, per a sorpresa de la majoria, la recta final d’una assemblea que ha aplegat molta més gent i vots delegats dels que segurament esperava el propi comitè.
L’element definitiu, s’ha apuntat, ha vingut tot seguit quan s’ha mostrat a la pantalla un whatsApp d’un treballador que suposadament hauria estat coaccionat per una coordinadora de servei perquè delegués el vot. Així, s’ha considerat que la delegació de vot -n’hi havia molta- hauria estat manipulada i, per tant, el comitè ha considerat que en aquestes condicions i davant tals dubtes no es podia procedir a cap votació. En conseqüència, s’ha anunciat la dimissió en bloc i la decisió de procedir a fer els passos necessaris perquè hi hagi unes eleccions que dotin el SAAS d’un nou comitè.
EL COMUNICAT
El comitè ha emès un comunicat en què expressava fins i tot de forma més pausada però àmplia l’esperit que s’ha exposat durant l’assemblea. L’escrit acaba amb un “volem manifestar que la dimissió del comitè d’empresa està motivada per la falta de progrés en les negociacions del conveni, les ingerències externes, la falta de transparència, els desacords amb la direcció, el desfasat encaix jurídic i els qüestionaments sobre la legitimitat i l’equitat dels processos de negociació”.
Davant d’això, i després de tota una llarga exposició pública, els components del comitè d’empresa sortint, “animem als nostres companys a prendre el nostre relleu per continuar en la mateixa línia i ha triar membres d’un nou comitè que tinguin el mateix esperit de lluita i reivindicació. Creiem sincerament que aquesta serà l’única manera d’aconseguir progressar i millorar les nostres condicions laborals”.

En el comunicat s’exposa entre altres coses que “no s’ha avançat significativament” en la negociació d’un nou conveni col·lectiu o què la direcció no hauria facilitat documentació que es comença clau. Alhora, “hi ha hagut tensions” entre direcció i comitè per qüestions com la retribució exemplificades amb el procés judicial endegat per exigir la recuperació de les primes per objectius i s’acusa també la direcció de fer modificacions al pla de carrera per afavorir únicament membres de la pròpia cúpula de la institució.
“Ens hem trobat amb un flagrant intent de manipulació de la votació amb coaccions d’algunes coordinacions i comandaments del SAAS que pretenen manipular al personal amb l’amenaça de que si no aconseguim signar un nou conveni perdrem drets”
També s’ha tingut un ‘record’ per a Inspecció de Treball per qüestionar la “legitimitat” per accedir al comitè d’empresa de Jordi Fabra i Anna Hernàndez, els dos candidats suplents que quedaven després de diverses dimissions i que finalment no s’havien pogut incorporar a l’ens de representació dels treballadors del SAAS i es manifesta que res més lluny de la realitat de pretendre ser un comitè molest perquè sí si no que “la nostra funció és donar suport al treballador”.
I abans d’indicar que “les nostres proposicions i demandes semblen radicals i extremes motivades per un nou esperit sindicalista volem recordar que els anteriors comitès d’empresa i els antics delegats de personal ja van intentar sense èxit aconseguir millores com les que nosaltres estem plantejat” han fet referència al fet que “tot i intentar ser el més democràtics i participatius possible se’ns acusa de ser radicals i no negociadors”.
Ha estat en aquest marc que s’han inclòs les presumptes coaccions. “Sempre hem donat explicacions al personal del SAAS, que és a qui ens devem, i en dues ocasions li hem demanat la seva opinió sobre com seguir i com actuar.” “En aquesta ocasió ens hem trobat amb un flagrant intent de manipulació de la votació amb coaccions d’algunes coordinacions i comandaments del SAAS que pretenen manipular al personal amb l’amenaça de que si no aconseguim signar un nou conveni perdrem drets.” Per això s’ha recordat que “si no aconseguim un conveni, es renovarà tàcitament el vigent fins que aconseguim les millores que demanem i que ens mereixem”.
REACCIONS AL MOMENT
En menys d’una hora s’ha liquidat l’assemblea per a sorpresa de la immensa majoria dels assistents, que excepte els propers al comitè d’empresa no se’n sabien avenir de la situació. El personal que havia acudit a l’assemble hi havia anat amb l’ànim d’escoltar i, sobretot, de poder mostrar el seu parer en relació amb la gestió del comitè d’empresa. En certa manera, donar suport a unes eleccions parcials era avalar la feina feta fins al moment i exigir unes noves eleccions suposava una desaprovació a la feina feta per l’actual comitè. En tot cas, i com a mínim, a la feina feta els darrers temps.
Però no hi ha hagut possibilitat de posar a prova les forces dels uns i dels altres. Sense cap mena de dubte, les suspicàcies a la sala d’actes hi han estat. I encara que algunes veus compartien en part les acusacions de manipulació llançades per part del comitè, també hi havia moltes veus que consideraven que si pressions hi ha hagut, han estat per totes bandes. Ja se sap que el comitè està abanderat per Urgències i el transport sanitari. De fet, molts sanitaris, personal del SAAS, reclama un proper comitè molt més transversal i no monocolor. I la sensació que els actuals representants dels treballadors no s’haurien volgut saber desaprovar corria en l’ambient.
En fi, “els membres del comitè d’empresa del SAAS anuncien la seva intenció de dimitir en bloc durant els pròxims dies. Aquesta decisió serà comunicada a la direcció del SAAS i a la Inspecció de Treball per que es pugui iniciar un nou procés d’eleccions per tal de configurar un nou comitè d’empresa que pugui prendre el relleu” i continuar o posar en marxa la negociació d’un conveni col·lectiu que hauria d’entrar en vigor abans no s’acabi aquest 2025.

Validant l'assistència i les delegacions.

Validant l'assistència i les delegacions.

Passant el control d'assistència.

Membres del comitè i del sindicat fent la prèvia.

Amb les butlletes per votar preparades.

Dos dels responsables del comitè esperant l'inici de l'assemblea.

Membres del comitè fent la prèvia.

Una vista de la sala abans d'iniciar-se l'assemblea.

Passant el control d'assistència.

Una vista de la sala abans d'iniciar-se l'assemblea.

L'urna preparada per a l'eventual votació.

Una vista general de la sala d'actes del SAAS.

IMG 0959

Miguel Rey i Gemma Pujal preparant-se per iniciar l'assemblea.

Comentaris (20)