Com vacunar-se sense dubte

Una sessió informativa fa pujar fins al 80% el personal dels centres sociosanitaris disposats a rebre el vaccí

Comentaris

Una persona vacunant-se contra la Covid-19.
Una persona vacunant-se contra la Covid-19. Altaveu

La doctora Eva Heras ha detallat en una conferència adreçada al sector sociosanitari les preguntes i respostes sobre la vacuna de la Covid-19, que ha d'arribar en els pròxims dies a Andorra. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha dit aquest dilluns que després d'aquesta sessió informativa un 80% del personal dels centres sociosanitaris ha mostrat la seva adhesió a la vacunació quan fins llavors era del 50%.

 

La doctora Heras ha explicat quantes vacunes hi ha i el seu procés de fabricació. L’objectiu de l’estratègia d’administració de la vacuna contra la Covid-19 és disminuir la gravetat i la mortalitat, protegint de manera prioritària aquells grups amb major vulnerabilitat. La reducció de la incidència de la malaltia disminuirà l’impacte de la pandèmia sobre el sistema assistencial i l’economia. Ha destacat que hi ha 1,9 milions de morts i que ara s'està vivint un dels pitjors moments a causa de l'augment de casos a tot el món.

La vacuna es presenta en vials que contenen diverses dosis que s'han de diluir amb sèrum salí abans d'utilitzar-los. Es conserven congelats a -70 graus i han de ser descongelats abans de la dilució. Cada vial, un cop diluït, conté almenys cinc dosis de vacuna i cada dosi és de 0,3 ml. S'administraran dues dosis de 0,3 ml que s'injecten per via intramuscular en la part superior del braç i amb un interval entre la primera i la segona dosi d'almenys 21 dies.

Els efectes secundaris més comuns són dolor, inflor i enrogiment al lloc del braç on s’injecti la dosi

Si bé la vacuna només està contraindicada en persones que hagin presentat una reacció d'hipersensibilitat a una dosi prèvia de vacuna contra la Covid-19, les persones amb història d'al·lèrgia greu a altres vacunes han de rebre informació sobre la possibilitat del risc de reacció al·lèrgica greu i se n'ha de fer un seguiment. Però no està contraindicada en les persones amb al·lèrgies als animals, insectes, aliments, medicaments orals o reaccions al·lèrgiques no greus a altres vacunes. Els efectes secundaris més comuns d’aquestes vacunes són dolor, inflor i enrogiment al lloc del braç on s’injecti la dosi. A la resta del cos pot provocar calfreds, cansament i mal de cap. Es recomana no vacunar les persones que tinguin patologies d’al·lèrgies severes a algun dels components de la vacuna.

La sessió informativa s'ha dut a terme de manera virtual i els participants han pogut formular diverses preguntes sobre l'eficàcia de la vacuna, sobre el temps que cal esperar després de l'administració per quedar-se embaraçada o sobre si es recomanable posar-se la vacuna. És important recordar que les vacunes necessiten un temps després de ser administrades perquè l’organisme desenvolupi la protecció contra el virus. A més, cap vacuna és 100% eficaç, és a dir, que algunes persones poden no generar una resposta immune protectora contra la malaltia tot i ser vacunades.

Per tant, s’han de seguir mantenint les mesures no farmacològiques de protecció individual: mascareta, rentat de mans, distància interpersonal, limitar el nombre de persones amb què ens relacionem, triar sempre que es pugui l’aire lliure o espais ben ventilats, quedar-se a casa si es tenen símptomes, s’estan esperant resultats d’una prova diagnòstica o s’ha tingut contacte amb alguna persona amb Covid-19. 

En el cas de les persones amb immunodepressió o amb tractament immunosupressor (incloent-hi els corticoides que poden utilitzar-se en el tractament de la Covid-19), no està contraindicada la vacunació, encara que pot disminuir la resposta immune. Resolts els dubtes ara només queda esperar l'arribada de la vacuna i que saber qui o quina serà el/la primer/a vacunat/ada.

Etiquetes

Comentaris

Trending