La CASS incrementarà els controls farmacèutics per evitar fraus com el de la dependenta empresonada

El filtre principal el fa un mecanisme informàtic que es mirarà d’afinar, encara que fins que no hi hagi la recepta electrònica el sistema no serà infal·lible

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

Malgrat que públicament fins ara els responsables de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) han anat assegurant que els controls havien funcionat a la perfecció i per això s’havia detectat el frau comès per una dependenta d’una farmàcia, és obvi que hi va haver un forat -més o menys gran- que va permetre que la dona, ara empresonada, anés fent durant mesos. Davant d’això, la CASS procedirà a incrementar els controls farmacèutics per mirar de minimitzar al màxim les eventuals males praxis.

Les fonts consultades han assegurat que hi ha moltes maneres d’actuar fraudulentament i que és complexe aturar el frau perquè no hi ha mitjans suficients per posar-hi remei. Els consultats han evitat donar exemples perquè seria com oferir idees a aquells que vulguin anar per vies que no toca. En tot cas, la solució definitiva, i això sí, anunciada ja fa dies pels responsables de la CASS preguntats per l’afer, no podrà arribar fins que hi hagi la recepta electrònica. I encara no se sap quan estarà disponible.

Façana principal de la CASS.

Relacionat

La CASS defensa que els controls van funcionar en el cas de l’estafa de l’empleada de farmàcia

En tot cas, segons les fonts, el principal filtre per detectar fraus, han reconegut els consultats, és informàtic. I s’incrementaran els paràmetres per mirar de descobrir possibles estafes de manera molt més ràpida del que va succeir amb la dependenta de la farmàcia de Sant Julià, que usava diverses receptes al seu nom, amb diversos medicaments un dels quals sempre diferent i força car, per anar reclamant el reemborsament de la part que gaudeix de cobertura sanitària pública.

El frau només es va detectar el dia que la processada va relliscar i en poques hores de diferència va sol·licitar el reemborsament de la mateixa recepta. Aquí sí que el sistema informàtic va encendre les alarmes perquè, justament, un dels pocs paràmetres del control és l’alerta activada quan es reclamen dues receptes el mateix dia o el reemborsament d’una visita al mateix metge també en un sol dia. Si la cosa hagués estat més espaiada com havia fet fins llavors, no s’hauria detectat perquè els controls humans són, encara que la CASS ho nega, molt deficients. Almenys en aquesta matèria. No es pot fer extensiu a tots els casos.

Una imatge de l'accés principal al centre penitenciari de la Comella.

Relacionat

Empresonada l’empleada d’una farmàcia per estafar la CASS amb falses vendes

Però les farmàcies estan sectoritzades per grups. I a cada grup li correspon una determinada vigilància que en ocasions és extremadament laxa com l’afer de la dependenta de la farmàcia laurediana hauria evidenciat, més enllà dels controls interns que dugués a terme el propi establiment, que això serien figues d’un altre paner.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending