La CASS ‘colla’ Govern per incorporar més malalties a les que ja tenen cobertura al 100%

El consell d’administració demana l’executiu que inclogui patologies com el parkinson o l’epilèpsia, que es creïn guies mèdiques clares i que es puguin tenir la prestació per a qualsevol acte o prova que serveixi per conduir cap al diagnòstic

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

El consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha demanat a Govern que impulsi una millor regulació d’aquelles malalties que tenen cobertura total. És a dir, que el malalt no ha de pagar res i la parapública assumeix el 100% del cost dels medicaments, proves o tractaments. Es vol que es revisi l’actual llistat, amb la possibilitat d’incloure certes patologies que ara estan fora, com el parkinson o l’epilèpsia i creant unes guies mèdiques. I, a banda, es vol garantir que els afectats puguin gaudir d’aquesta prestació també pels actes mèdics que hagin portat al diagnòstic.

La petició es va acordar el passat dimarts en la reunió mensual de l’òrgan de direcció de la parapública. Va ser presentada pel representant de la gent gran, Jacint Risco, que considera necessari fer un pas més enllà per facilitar les coses a aquells assegurats que tenen la mala sort de patir algunes d’aquestes malalties. La demanda, que ara haurà d’analitzar l’executiu, se sustenta en tres potes.

Les tres peticions van ser acordades en el darrer consell d’administració, a petició del representant dels pensionistes, Jacint Risco, i ara han de ser analitzades pel Govern

Una primera, la burocràtica. Com ha explicat Risco a Altaveu, són vàries les patologies que la CASS cobreix al 100%. Per exemple, el càncer o l’esclerosi múltiple. Ara bé, només a partir que es tingui el diagnòstic. Per a les visites, proves o altres actes mèdics previs, es reemborsa només el 75%. I un cop es té el diagnòstic, només es pot demanar la cobertura total a aquells que s’hagin fet en els tres mesos posteriors.

Risco, i ara la resta del consell d’administració, entenen que cal permetre que aquest reemborsament al 100% es pugui demanar per a qualsevol acte que acabi portant a la determinació que es pateix la malaltia. De fet, el representant dels pensionistes ho ha comparat amb el fet que per a altres prestacions, aquelles amb només el 75%, hi ha fins a tres anys de marge per sol·licitar la devolució de la part que ha d’assumir la CASS. Per tant, la situació actual és “burocràticament injusta”. En aquest cas, el que tocaria és “modificar el reglament del 2011 i canviar aquesta limitació”.

La segona pota de la demanda fa referència a actualitzar la llista actual de patologies cobertes al 100%. S’entén que caldria, després d’haver-ho consensuat amb el control mèdic de la CASS, mirar d’incloure algunes que, ara mateix, estan excloses de forma “incomprensible”, segons Risco. Seria el cas del Parkinson, de l’alzheimer l’epilèpsia o les patologies mentals.

I, a la vegada, la tercera pota de la petició és que es faci un nou reglament en el qual cada malaltia tingui “una guia de tractament, de circuits assistencials i de medicaments”, perquè quedi clar què tindrà aquest reemborsament al 100%. Per aquest tercer punt, s’entén que caldria un cert temps per poder-ho implementar.

La proposta, doncs, ha sorgit ja del consell d’administració. Ara, la pilota està en mans del Govern. Serà l’executiu qui determini si les accepta o no i, per tant, si les tira endavant.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending