Els vestidors i l’hora de dinar apunten com a origen del brot de Covid en un centre comercial

Els casos positius, que es van començar a detectar dilluns, ja superen la trentena i no es descarta que continuïn creixent tot i que s’han extremat les precaucions i els aïllaments

La bona marxa del comerç ha estat fonamental en l'augment del PIB.
La bona marxa del comerç ha estat fonamental en l'augment del PIB. Toni Solanelles

Els epidemiòlegs que estan traçant el recorregut que ha fet el coronavirus entre els treballadors d’un conegut centre comercial d’Andorra la Vella treballen amb la hipòtesi que els contagis tenen dos focus diferents, tots dins mateix de l’hipermercat: els vestidors i el moment en què molts dels empleats aturen l’activitat per dinar. Són ja més de trenta els casos diagnosticats al tomb d’aquest establiment, que en cap cas, almenys per ara, no es preveu confinar en la seva integritat.

La situació sí que preocupa les autoritats sanitàries i hi ha el convenciment que alguna cosa es va fer malament perquè el virus s’hagi estès de manera tan notable. Dilluns passat es van notificar els sis primers casos de treballadors de l’esmentat centre i a partir d’aquí es van encendre totes les alarmes. A partir d’aquell moment es va començar a cribrar el personal per blocs de treball o seccions i han anat apareixen més positius. Ja són més de trenta els positius diagnosticats.

Els treballadors demanen que no es criminalitzi ni al centre ni a ells, i expliquen que no és gens fàcil, en molts moments, mantenir les mesures de distanciament perquè sobretot en el moment de càrrega i descàrrega cal treballar per parelles

Per ara, hi ha el convenciment que el virus no ha s’ha traslladat dels empleats als clients, entre altres coses, pel poc o nul contacte que hi sol haver entre personal i consumidors. Però s’està fent un escrupolós rastreig per poder delimitar més encara i comprovar l’abast dels contagis. I mirar de determinar que no hagi anat el virus més enllà. Amb anterioritat, el centre ja havia tingut personal de baixa però de manera aïllada. Alguns empleats s’havien infectat a partir de fills que s’havien contagiat a l’escola, per exemple.

En aquest cas, però, no hi ha dubte que el brot s’hauria produït i propagat, això segur, dins de l’establiment. S’està mirant d’establir com va entrar el virus al centre. Fonts properes a alguns treballadors han explicat, tot demanant que no es criminalitzi ni al centre ni a ells, que no és gens fàcil, en molts moments, mantenir les mesures de distanciament perquè sobretot en el moment de càrrega i descàrrega cal treballar per parelles. Alhora, també han recordat que “hi ha molts clients irresponsables”. Fins ara hi havia hagut alguns petits brots en alguns centres, però no havien passat de mitja dotzena d’infeccions alhora.

Investigació del brot penitenciari

El del centre comercial és un dels brots que ha contribuït a que s’hagi tornat a disparar la incidència del coronavirus al país. Es tenen també controlats un parell de focus en el món del futbol i petits brots entre adolescents poc curosos amb les mesures. A més, el departament de Salut té oberta una investigació al tomb d’un restaurant d’Erts on fa just quinze dies hi hauria hagut un àpat -dinar- de celebració en què haurien assistit una desena de funcionaris d’Institució Penitenciàries.

El brot penitenciari hauria tingut un parell de vies de contagi, de focus d’entrada, però no hi ha dubte que el dinar de fa un parell de dissabtes hauria estat un dels elements de propagació. Aquell dissabte el dinar es va allargar amb altres contactes socials en què, en grups una mica més reduïts, alguns dels funcionaris van anar acudint a altres trobades, especialment en domicilis privats, fet que hauria contribuït a l’expansió del virus. A la presó hi ha ara mateix tretze funcionaris (onze dels quals agents) i sis reclusos positius de Covid.

Comentaris (22)

Trending