Vela assegura que “DA ha enredat com a xinesos a Assandca amb la radioteràpia”

La presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata manifesta que l’entrada de Joan Martínez Benazet al Ministeri de Salut la passada legislatura va fer canviar de postura als taronges, que ho havien portat al programa electoral

Susanna Vela en una imatge d'arxiu.
Susanna Vela en una imatge d'arxiu. ps

A l’estudi sobre la viabilitat d’una unitat de radioteràpia elaborat per l’assessor de Govern, el doctor Raimon Miralbell, li falten dades, segons Assandca i el PS. Tant l’entitat com els socialdemòcrates tenen clar que si no es tira endavant és per manca de voluntat política i la presidenta suplent del grup parlamentari, Susanna Vela, té clar que “Demòcrates ha enredat com a xinesos l’associació” i volen fer accions plegats de cara a la tardor.

Raimon Miralbell fixa entre 245 i 250 el nombre de malalts de càncer hi hauria d’haver perquè la instal·lació d’una unitat de radioteràpia sigui viable i estableix que actualment hi hauria entre uns 120 i 150 els que la farien servir. Unes xifres que tant des de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) com des del Partit Socialdemòcrata asseguren que no són reals. La presidenta suplent del grup parlamentari del PS, Susanna Vela, posa en relleu que “les dades que fa servir el doctor són les que s’han diagnosticat a l’hospital pels metres, però falten les de les persones que s’han diagnosticat de la malaltia fora del país”. Considera que el Registre de tumors hauria de tenir aquesta informació si la demanen a Espanya i França.

La parlamentària coincideix amb el president d’Assandca, Josep Saravia, que “hi ha una manca de voluntat política per part del Govern de tirar-ho endavant”. En aquest sentit, l’informe exposa que a Suïssa hi ha una màquina per cada 87.000 habitants, gairebé la població d’Andorra i l’assessor governamental manifesta que es podrien sumar els pacients de l’Alt Urgell, Cerdanya i Pallars Sobirà. Vela pensa que “DA els ha enredat com a xinesos perquè abans estava molt clara la seva postura, però quan arriba Joan Martínez Benazet, al Ministeri de Salut ja no ho és tant”.

El president d'Assandca, Josep Saravia.

Relacionat

Josep Saravia: “Al Govern se li'n fot que els pacients pateixin quan van a fer la radioteràpia”

Des del PS han reiterat la voluntat de treballar accions conjuntes amb l’associació de cara a la tardor i recorden que sempre “hi hem treballat com amb el dret a l’oblit oncològic. Susanna Vela ha deixat clar que “ens han de poder utilitzar per poder tirar endavant les seves demandes”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending