La vacuna de la verola del mico es posarà en dues dosis, la segona quan hi hagi disponibilitat

Salut admet que, a excepció de menors de 18 anys, embarassades o persones immunocompromeses, “l’escassetat” de vaccins farà canviar el sistema habitual d’inoculació: menys quantitat i l’altra tongada encara no tindria data

Una dosis de vacuna de la verola del mico.
Una dosis de vacuna de la verola del mico.

Per a aquelles persones que ho demanin expressament i compleixin els requisits, la vacuna de la verola del mico es dividirà en dues dosis, la primera de només 0,1 mil·lilitres. Per a la segona, caldrà veure si hi ha disponibilitat de vaccins, tret de determinades excepcions. Salut admet que el motiu d’aquesta decisió és “l’escassetat” de fàrmacs. Des d’aquest dilluns, els interessats a rebre-la poden sol·licitar-ho per telèfon o correu electrònic.

La campanya més oberta, doncs, s’ha d’iniciar en els pròxims dies, tot pendent de quantes persones la demanen. Salut admet que, per ara, s’haurà de fer una mena de racionament. Així ho reconeix en el full informatiu sobre la verola del mico que s’ha penjat a la seva pàgina web. En ell s’explica que, de moment, la pauta de vacunació no serà la més recomanable. Tot i que, dimecres passat, el ministre portaveu, Eric Jover, va indicar que les recomanacions internacionals permetien convertir una dosi en cinc, les explicacions del document donen a entendre que en la mesura hi té més influència “l’escassetat” de fàrmacs.

Vials de la vacuna contra la verola del mico.

Relacionat

S’obre l’aixeta per a la vacunació voluntària contra la verola del mico

Així, s’indica que “la pauta de vacunació consistirà en una dosi de 0,5 ml per via subcutània” però que “en aquests moments, donada l’escassetat de vacunes, s’administrarà una de 0,1 ml per via intradèrmica”. És a dir, una cinquena part de la dosi i d’una forma diferent de la que seria habitual.

Hi haurà excepcions en els menors de 18 anys, les dones embarassades i les persones immunocompromeses. A aquestes sí que se’ls aplicarà la dosi completa. La resta, haurà d’esperar una segona “quan hi hagi més disponibilitat”. Normalment, tocaria al cap de 28 dies.

Més enllà d’aquelles persones que hagin estat en contacte estret amb algun infectat, ara s’ha obert l’opció per altres col·lectius. Particularment “homes que tenen sexe amb homes entre 18 i 50 anys” i que tinguin “múltiples parelles, consum de drogues o algun diagnòstic d’infecció sexual en el darrer mes”.

El document també explica que la vacuna “té un bon perfil de seguretat”, tot i que pot causar efectes secundaris, la majoria dels quals “són lleus i de curta durada”. Els més comuns són dolor i picor al lloc de la injecció, mal de cap o muscular i cansament”.

Comentaris (1)

Trending