S’obre l’aixeta per a la vacunació voluntària contra la verola del mico

A partir de dilluns, qui es consideri integrant d’un grup amb més risc de contreure la malaltia -especialment per tenir diverses parelles sexuals- podrà demanar rebre el vaccí

Vials de la vacuna contra la verola del mico.
Vials de la vacuna contra la verola del mico.

Canvi radical en l’estratègia de vacunació davant la verola del mico. A partir de la setmana vinent, s’obre la possibilitat que les persones demanin voluntàriament rebre el vaccí. Fins ara, cal recordar, es limitava únicament als contactes estrets de pacients infectats i, de fet, no se n’havia posat cap. Des de dilluns, qui consideri que pot estar en un col·lectiu de risc -especialment pel fet de tenir diferents parelles sexuals-, podrà fer la petició i se li donarà hora per anar a l’hospital a rebre el fàrmac. De moment, només s’han diagnosticat quatre casos al país.

D’aquesta forma, Andorra canvia la tàctica i s’adapta a la que s’està seguint a països de l’entorn, com ara Espanya. Es passa a una vacunació, entre cometes, voluntària. Es podrà demanar si es considera que s’entra dins dels col·lectius considerats de més risc davant la possibilitat de contreure la malaltia. El portaveu del Govern, Eric Jover, ha deixat clar que “no estigmatitzem ningú”. La crida es fa, bàsicament, a “aquelles persones, siguin de l’orientació sexual que siguin, que hagin tingut els darrers mesos vàries parelles sexuals”.

Per tant, aquestes persones disposaran de dues opcions per fer la petició. Una, el correu electrònic. L’altre, el telèfon 321 800. Se’ls agafaran les dades i, posteriorment, se’ls donarà cita. La vacunació es farà a l’hospital.

Jover ha admès que no hi ha un càlcul de quantes persones acabaran fent la petició. Sí que ha indicat, però, que es tenen suficients vaccins. Se’n van comprar 100, però ara, gràcies a un canvi en l’anàlisi de quanta vacuna fa falta es podran treure fins a cinc dosis per cadascuna de les adquirides. Per tant, “ja tindríem unes 500”. A més, el portaveu de l’executiu ha deixat clar que “si cal, es compraran més”.

Sobre l’afectació de la malaltia a Andorra, el ministre ha explicat que, per ara, es mantenen els quatre casos ja diagnosticats fa temps. De fet, en les darreres setmanes no se n’ha detectat cap de nou. Tots ells ja han superat satisfactòriament la patologia.

Comentaris (2)

Trending