La UE podria aplicar restriccions a països, com Andorra, amb molts contagis els darrers 14 dies

El Principat registra més de mil nous infectats per cada 100.000 habitants en les ultimes dues setmanes, dada que contrasta amb altres estadístiques més positives com el nombre de proves diagnòstiques que es fan a la població

Molte proves TMA s'han fet a l'Stop Lab de bombers.
Molte proves TMA s'han fet a l'Stop Lab de bombers.

La pandèmia provocada pel coronavirus està generant una allau de dades i d’estadística. Aquestes serveixen els països per prendre decisions. De fet, la Unió Europea es planteja determinar restriccions de viatge en funció a dues dades. Una, la taxa de proves positives de la setmana anterior. L’altra, el nombre de casos identificats durant els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants. I aquesta darrera, ara mateix, està disparada al Principat, fet que provoca un considerable risc que acabi situat a la llista negra de l’organisme comunitari.

El mateix Govern ha emès un comunicat mitjançant el qual ha volgut remarcar les estadístiques positives de la pandèmia al país, com ara la taxa de letalitat (1,9) o el nombre de proves realitzades. Amb peus de plom, però, passa per unes altres, que són més negatives i que poden suposar un seriós problema si no s’aconsegueixen revertir. Entre elles, la incidència de la malaltia en les darreres setmanes.

Amb dades i comparativa actualitzades el dijous, Andorra registra 1.051 nous casos per cada 100.00 habitants, molt per davant de qualsevol altre país

Amb aquesta estadística caldrà ser especialment vigilants. En el comunicat, l’executiu explica que “els estats membres de la UE establiran, a partir d’ara, noves restriccions de viatge que es basen principalment en dos criteris: el nombre de casos identificats recentment durant els darrers 14 dies per cada 100.000 habitants i la taxa de proves positives realitzades durant la setmana anterior”. El problema arriba, lògicament, amb el primer criteri.

I és que les dades de les darreres setmanes han situat el Principat al capdavant dels països on l’epidèmia s’expandeix de forma més important. Així es pot comprovar en les xifres facilitades per Expansión, actualitzades fins al passat dijous. Andorra és l’Estat amb més casos nous confirmats per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies: 1.051,03. Aquesta dada, cal recordar, no haurà variat en excés a la baixa després dels 299 del passat cap de setmana i està molt per sobre de la del segon país del rànquing (Israel amb 824,47) i gairebé el doble que el tercer, Montenegro (528,56).

La comparativa encara és pitjor si es fa amb altres petits Estats. Luxemburg arriba als 153,49 casos per cada 100.000 habitants en les dues darreres setmanes i millors dades tenen Malta (118,16), Liechtenstein (49,03) o San Marino (40,31).

Andorra és el quart país, segons les dades de worldmeters, amb més morts per cada milió d'habitants, només superada per San Marino, el Perú i Bèlgica

És a dir, ara mateix, si la UE o algun dels seus Estats analitza les dades d’Andorra, el risc és evitant. Si s’imposen restriccions, el Principat podria patir-les perquè, xifres a la mà, l’epidèmia ha registrat molts casos nous les dues darreres setmanes. Sense anar més lluny, més de tres vegades més que Espanya i gairebé quatre que França.

També a l’extrem negatiu se situa la dada de nombre de morts per milió d’habitants. Segons worldmeters, i encara amb la dada de 57 morts del dilluns, seria de 737, fet que la situa només amb tres Estats amb pitjors xifres: San Marino (1.237), el Perú (1.008) i Bèlgica (880). Molt per sobre de la d’altres petits Estats com Montenegro (339), Luxemburg (212), Malta (100), o Mònaco (51).

En el comunicat s’ha volgut, també, destacar una altra estadística que el Govern entén positiva:  una taxa de letalitat que se situa en l’1,9%. Bé, de fet, amb les dues darreres defuncions, aquesta s’acabarà incrementant segur. Comptant els 2.995 contagis totals des de l’inici de la crisi sanitària anunciats dilluns, seria de l’1,97.

El Govern recorda que el Principat està al capdavant en la realització de proves diagnòstiques, amb una capacitat de 7.000 per cada 100.000 habitants cada setmana

Cert, es troba entre les dades més baixes dels països europeus. Sense anar més lluny, a Espanya encara està per sobre del 4% igual que a França (4,21% segons la web especialitzada en coronavirus de la universitat John Hopskins de Washington. Ara bé, si analitzem les dades entre els petits Estats, ja no és tan bona. Malta (1,12%), Liechtenstein (0,61%), Mònaco (0,85%) o Luxemburg (1,40%) tenen millors xifres. En canvi, a San Marino, molt afectat per la primera onada -està situat a la zona d’Itàlia on el cop va ser pitjor- ascendeix a 5,61%.

Una altra estadística que se situa en l’extrem, a priori, positiu, és el de proves diagnòstiques realitzades. Segons la web worldmeters, Andorra és el segon país en nombre de tests per cada milió d’habitants. Només les Illes Fèroe es troben en millor situació. Segons s’assegura des del Govern aquesta dada explica d’altres més preocupants, com ara l’elevat nombre de casos diagnosticats els darrers dies. Des del Govern, a més, s’assegura que la capacitat ara és molt superior a la resta de països europeus: 7.000 proves per cada 100.000 habitants cada setmana.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending