Tempesta a Espanya per les vacunes contra la Covid entregades a Andorra

Un organisme espanyol sobre transparència havia obligat el ministeri de Sanitat a facilitar el conveni íntegre entre els dos països i el departament que encapçala Carolina Darias s’hi oposa i ha portat el cas als tribunals

Comentaris

Caixes amb vacunes Pfizer que van el 9 de març del 2021.
Caixes amb vacunes Pfizer que van el 9 de març del 2021. SFGA

L’entrega de vacunes per lluitar contra la Covid que pertocaven a Espanya i que el govern espanyol va cedir, cobrant-les, a Andorra encara porta cua. I molta. De fet, fins i tot la Justícia haurà de dir-hi la seva perquè mentre un organisme dedicat al foment de la transparència obliga el ministeri de Sanitat espanyol a facilitar el contingut íntegre del conveni que va formalitzar amb el Principat, el departament que actualment lidera Carolina Darias i que al seu dia va encapçalar Salvador Illa s’hi oposa. I de quina manera.

El ministeri de Sanitat ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Central contenciós administratiu de Madrid 1 contra una resolució del Consell de Transparència i Bon Govern que va suposar una garrotada per al departament de Darias, segons que publiquen mitjans espanyols. De fet, tampoc el ministeri de Salut ha volgut revelar mai dades concretes i menys encara fer públic l’acord al qual es va arribar amb l’Estat espanyol.

El maig del 2021 un particular va registrar davant del ministeri de Sanitat una sol·licitud, a l'empara de la Llei de Transparència, perquè se li facilités “còpia del conveni amb el ministeri de Salut del Govern d'Andorra, sobre la revenda de vacunes de Biontech /Pfizer per lluitar contra l'emergència sanitària provocada pel virus de SARSCoV-2”. Volia “una còpia de tot el conveni complet i no l'extracte que es va publicar al BOE”, així com un “llistat tots i cadascun dels acords i/o convenis als quals ha arribat el govern d'Espanya per revendre o donar vacunes a altres països i que se m'indiqui si és revenda o donació, la data de l'acord o conveni, el nombre de dosis, la marca de la vacuna contra el coronavirus, el país amb què s'ha arribat a l'acord i/o conveni i quant pagaran al govern d'Espanya des de l'altre país”. Reclamava, “per a tots i cadascun dels acords o convenis una còpia exacta dels mateixos”, segons que publica Confidencial Judicial.

Les vacunes Pfizer arribades aquest dilluns.

Relacionat

Arriben més de 8.000 dosis de Pfizer provinents d’Espanya

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va analitzar la petició i va resoldre concedir parcialment la informació sol·licitada. Només va facilitar “la informació en relació amb el nombre de dosis pel que fa a revendes lliurades a data de la sol·licitud”, que eren 13.650 dosis de Pfizer lliurades a Andorra. Però va denegar la còpia del conveni com pretenia el sol·licitant perquè divulgar del text complet del Conveni amb Andorra podia, al seu entendre, vulnerar l'obligació de secret requerit en els processos de presa de decisió , i afectar el superior interès de protecció de les relacions exteriors, tenint en compte que es tracta de documents en la producció dels quals es dóna la intervenció d'un tercer país”. Pels mateixos motius es va negar a facilitar “els documents que formalitzin altres acords de cessió de vacunes a tercers països, sigui quina sigui l'índole de la transacció realitzada”.

DECISIÓ DE TRANSPARÈNCIA

El peticionari no va quedar conforme, i va recórrer davant del Consell de Transparència i Bon Govern, que resol aquestes queixes de ciutadans als quals les administracions deneguen informació. El recurs va tirar endavant i el Consell de Transparència va resoldre instar el ministeri de Sanitat a lliurar al sol·licitant “còpia del conveni amb el ministeri de Salut del Govern d'Andorra, sobre la revenda de vacunes de Biontech/Pfizer per lluitar contra l'emergència sanitària provocada pel virus de SARSCoV- 2. Una còpia de tot el conveni complet i no l'extracte que es va publicar al BOE”.

La seu central de Pfizer és a Nova York.

Relacionat

Salut tanca amb Pfizer els convenis necessaris perquè Espanya pugui enviar les vacunes

Dit organisme va considerar que no eren d’aplicació els límits que creia el ministeri de Sanitat que s’havien de tenir en compte i deixava clar que no són detalls de la negociació eventual que hi va haver entre Espanya i Andorra sinó que el que s’exigeix és l’entrega del conveni últim signat. I és que el ministeri deia que facilitant el document es podien posar en perill les relacions internacionals perquè s’estarien revelant element de negociació amb països tercers. D’aquí que es deixés clar que es reclama el conveni final, no el procés a través del qual s’ha acabat arribant a un determinat acord.

Amb tot, però, el ministeri de Sanitat, deixant clar que elements com el preu o la quantitat de vacunes lliurades ja se saben, ha descartat entregar la documentació i ha recorregut contra la decisió de Transparència. En concret, segons els mitjans espanyols, s’ha presentat un recurs davant el Jutjat Central contenciós administratiu de Madrid 1 per intentar evitar el lliurament d'aquest conveni pel qual l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va enviar a Andorra 13.650 vacunes contra el coronavirus.

Comentaris

Trending