Salut tanca l’escola de secundària a Encamp i confina durant dues setmanes tots els alumnes

El cribratge que s’ha realitzat entre estudiants i docents ha detectat positius que haguessin obligat a aïllar gairebé totes les classes

L'escola andorrana de segona ensenyança a Encamp.
L'escola andorrana de segona ensenyança a Encamp.

L’escola andorrana de secundària d’Encamp romandrà tancada durant dues setmanes. Aquest és el resultat principal del cribratge que entre dimarts i dimecres s’ha fet als alumnes que encara no estaven confinats i al personal docent. Les proves han detectat un nombre de positius molt important i s’ha decidit prendre la mesura, ja que gairebé hi ha casos a totes les aules. La decisió suposa que tots els estudiants hauran de romandre confinats a casa.

Cal recordar que dimarts ja eren 12 les classes totalment confinades, d’un total de 20, una més que el dilluns. Les proves TMA han detectat nous casos entre els alumnes i docents de la resta de grups i, de fet, en cas de continuar oberta ho hagués fet amb poquíssimes aules en funcionament.

Un dels alumnes se sotmet a la presa de mostres per la prova TMA.

Relacionat

Primera jornada d’un cribratge a l’escola d’Encamp que no evita el malestar d’alguns pares

El ministre portaveu, Eric Jover, ha confirmat la decisió durant la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet. “Veient les dades, el més prudent és establir un tancament per catorze dies per poder permetre que la corba de contagis localitzada al centre pugui baixar”, ha comentat, tot revelant que “la majoria d’aules testades han mostrat positius, encara que no sigui en un nombre elevat”.

Benazet explica que amb el cribratge s'han detectat casos a gairebé totes les aules que encara no estaven confinades -i de fet les quatre que encara no tenen positius és perquè no es tenen els resultats- i parla d’una “atomització” que fa pensar que “el virus ve de fora”

De fet segons el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ara quedarien quatre aules encara sense confinar, però “perquè encara no tenim els resultats”. Sobre quines poden ser les causes d’aquesta alta afectació, ha admès que “és difícil donar resposta” però ha posat en relleu que “hi ha una atomització, un patró dels contagis que ens fa pensar que la infecció s’adquireix fora del centre”.

La mesura ja s’ha començat a comunicar tant a les famílies com als professors. Per tant, durant les properes dues setmanes, les classes es faran de forma virtual. De fet i com es desprèn de la carta enviada, signada per l’epidemiòloga Mireia Garcia, se’ls explica que tot el centre passa a “l’escenari 3” i, per tant, això implica “la no assistència per part dels alumnes i personal”.

També es deixa clar que “és obligatori” que els estudiants “mantinguin l’aïllament domiciliari”. Per tant, no podran sortir de casa, “excepte per fer-se proves TMA, si està indicat”. Es justifica la mesura tot indicant que “han estat en contacte amb casos positius de Covid-19 en l’entorn educatiu”. A la vegada es remarca que “cal que al domicili es respectin les mesures de mascareta, distanciament, higiene i ventilació”.

Les mesures s’aplicaran durant “un període inicial de 14 dies”. És a dir, fins al 21 d’octubre. Durant aquest temps, l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut “farà un seguiment de la situació i, en cas que calgui per noves proves a l’alumnat abans de reobrir l’escola, s’informarà adequadament”.

A la resta de centres escolars, hi ha 40 classes totalment confinades, 12 parcialment i 23 en situació de vigilància passiva

Pel que a la resta de centres educatius, l’expansió del coronavirus també va en augment i ja afecta 52 classes. D’aquestes, 40 estan en confinament total. És a dir, tots els alumnes han hagut de quedar-se a casa arran d’un o més positius entre els companys. Dotze més tenen algun estudiant al qual se li ha diagnosticat la Covid-19 i són varis, no pas tots, els nois que romanen al seu domicili. A més, 23 aules es troben en situació de vigilància passiva. Escola d’Encamp a banda, els centres amb més classes aïllades són el Jané, amb sis, i el Lycée Comte de Foix, amb tres.

A banda, el virus també ha provocat problemes a tres llars d’infants. Una, la de la Mainada, està totalment tancada. A la de Dames de Meritxell hi ha un grup confinat i una altra a la guarderia 2 d’Escaldes-Engordany. També hi ha dues classes aïllats de la Fundació Privada Tutelar.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending