La sobremortalitat va arribar fins al 80,7% a causa del coronavirus

Les dades s'han pogut conèixer a través d'una petició a Govern per part del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

La presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela
La presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela PS

Després que els socialdemòcrates demanessin les dades de mortalitat a Govern, s’ha pogut saber que la sobremortalitat durant els mesos de març i abril ha estat d’un 80,7% respecte a la mitjana dels del mateix període entre el 2015 i el 2019. Uns resultats que són coherents amb les xifres oficials de defuncions per coronavirus i que s’han concentrat en el grup de persones majors de setanta anys.

La presidenta del PS, Susanna Vela, ha lamentat novament que les dades de mortalitat amb caràcter anual no estiguin publicades a la web d’estadística: “Aquestes dades les vam haver de demanar perquè, a diferència d’altres països, no estan publicades en la web d’estadística. Als països europeus es troben disponibles dades per setmanes i amb indicació del motiu de la defunció”, argumenta.

A més, els socialdemòcrates han explicat que Andorra compta amb els informes de vigilància de les malalties infeccioses elaborats per l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut on s’indica el nombre de casos declarats per una malaltia, però no el nombre de morts causades per aquestes. Així doncs, l’anàlisi comparant les causes de mortalitat en els diferents períodes només el podrà completar l’autoritat sanitària amb les dades que disposen.

Quant a les dades obtingudes pel grup, les defuncions ascendeixen fins les cent tres persones, quaranta-sis més que la mitjana al mateix període els darrers anys. Si ho dividim per gènere, indica que la de les dones (77,9 %) ha estat per sota de la dels homes (82,6 %).

Declaracions de Susanna Vela

 

Etiquetes

Comentaris

Trending