Sis noves infeccions per la SIDA durant el 2019

Els contagis, tots provocats per mantenir relacions sexuals sense protecció, situen la taxa d’incidència de la malaltia en 7,41 casos per 100.000 habitants, la meitat que la mitjana europea

Aquest 1 de desembre se celebra el Dia mundial de la Lluita contra la Sida.
Aquest 1 de desembre se celebra el Dia mundial de la Lluita contra la Sida.

La SIDA continua sent una malaltia que cal tenir ben present. Durant l’any 2019, es van diagnosticar a Andorra sis nous casos d’infecció amb el virus de la immunodeficiència  humana (VIH). Això situa en 98 el total de persones que, al país, pateixen aquesta patologia, almenys segons les dades registrades. En aquests nous diagnòstics, les relacions sexuals sense protecció són la causa de la infecció (50% homosexual, 33,33% bisexual, 16,66% heterosexual).​

En uns moments on el coronavirus s’emporta gairebé tota l’atenció, no es pot oblidar que hi ha un altre virus davant del qual cal estar ben a l’aguait: el VIH. És per això que, des del Govern, s’ha volgut aprofitar la celebració del Dia Mundial de la SIDA per donar a conèixer quina és l’evolució d’aquesta malaltia al Principat. Enguany, per cert, la jornada es fa sota el lema ‘'Solidaritat mundial. Responsabilitat compartida'.

Durant l’any passat els centres d’atenció primària van fer fins a 21 tests de diagnòstic ràpid del VIH i tots van donar un resultat negatiu

Actualment, Andorra té constància d’un total de 98 persones que pateixen la infecció del VIH. 6 d’aquests pacients van ser diagnosticats durant l’any 2019. Tots homes, amb una mitjana de 34,6 anys. En tots els casos, el contagi es va produir a través de les relacions sexuals sense la deguda protecció.

Aquests nous diagnòstics situen la taxa d’incidència al país en 7,41 nous casos per cada 100.000 habitants, una dada que seria sensiblement inferior a la registrada a Europa, segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així, en el cas del vell continent, es van detectar 136.449 noves infeccions, el que representa una taxa de 15,6.

Dels 98 pacients controlats al Principat, la gran majoria, el 82,65% són homes. 77 dels diagnosticats són portadors de virus, mentre que altres 14 han desenvolupat efectivament la SIDA.  Per franges d’edat, la principal afectació es troba entre els 20 i els 29 anys (29 casos) i els 30 i els 39 (29 més). A banda, hi ha vint pacients entre els 40 i els 49 anys.

Des del Govern s’ha volgut recordar que el tractament tant si es té el virus com si s’ha desenvolupat la SIDA està cobert al 100% per la seguretat social. Ara bé, la prevenció  continua sent essencial per evitar nous casos. I és que un diagnòstic precoç, es recorda des de les autoritats sanitàries, és clau tant per impedir més contagis com per accedir al tractament adequat.

Per això des de l’any passat a tots els centres d’atenció primària es pot demanar de forma confidencial la realització de tests ràpids que permeten detectar si s’està infectat. Durant el  2019 es van realitzar 21 d’aquestes proves, totes amb un resultat negatiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending