Setè trasplantament efectuat amb un cordó umbilical donat a Andorra

Salut confia poder iniciar en poc temps el programa per a la donació de còrnies, el procés d’extracció de les quals es podria fer dins del país

La donació del cordó umbilical dels nadons andorrans va a l'alça.
La donació del cordó umbilical dels nadons andorrans va a l'alça.

El programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical segueix donant bons resultats. Enguany, una mostra més recollida al Principat va servir per fer un nou trasplantament, el setè des de l’inici del projecte. Això, segons s’assegura ds de Salut, posa en evidència l’eficiència i la qualitat de la iniciativa. Així s’ha informat durant la reunió de la comissió de seguiment, que ha tingut lloc aquest dilluns, en la qual també s’ha destacat la pròxima posada en marxa de les donacions de còrnia, extraient el material al país.

Un punt que s’ha volgut destacar és el fet que es manté en augment el nombre de dones inscrites al registre de donants. Si l’any 2020 el 47,6% de les mares que parien a Andorra s’apuntaven, la dada ha pujat fins al 48,5% el 2021 i, ja enguany, se situa en el 54,3%. Amb relació amb  el nombre de mostres de cordó recollides, el 2020 es va recol·lectar una en el 37,1% dels parts, l’any 2021 en un 32,6% i aquest any, fins a la data, en un 27,6% dels naixements.

I, el més important, aquest material serveix per salvar vides. Enguany, s’ha confirmat que una mostra provinent d’Andorra va servir per a un nou trasplantament. En aquest cas, el setè des de la posada en marxa del programa.  

Segons s’ha explicat en un comunicat, els integrants de la comissió han volgut destacar les elevades xifres de dones inscrites al programa i la qualitat de les mostres recollides, ja que no s’ha detectat cap contaminació en el procés de recol·lecció. També s’ha ressaltat la millora en l’eficiència del projecte gràcies a l’ampliació dels usos de les unitats de  cordó per a produir hemocomponents (com ara col·liris de sang per a persones amb greus afectacions oculars o plasma per curar úlceres de peu diabètic) o la conservació en biobancs per a usos en projectes de recerca.

En la reunió d’aquesta setmana també s’ha analitzat el funcionament del programa de donació de medul·la òssia, que també ha assolit unes altres xifres de participants. En concret, fins a 82 persones s’hi ha donat d’alta. També s’ha destacat l’èxit de les campanyes de donació de medul·la organitzades conjuntament amb les de sang. Concretament, aquest any 2022 s’ha participat en tres campanyes on s’han inscrit un total de 62 persones.

Finalment, també s’ha exposat l’estat de situació de la donació de teixits a Andorra. Concretament, s’ha indicat la voluntat d’iniciar les extraccions amb còrnies, que és un teixit senzill d’aconseguir. El procés es pot dur a terme amb un equip a Andorra. Actualment, s’està treballant en els circuits d’extracció, en l’adequació de la normativa, en la formació del personal i en les autoritzacions necessàries per poder efectuar el pas d’aquests teixits per la duana.

Etiquetes

Comentaris

Trending