El servei de derivació inversa podria treure un de cada cinc pacients d’Urgències

El sistema es posarà en marxa a partir del dia 14 i permetrà que usuaris amb dolències lleus, com ara refredats o dolors sense lesió, i que no siguin de risc, siguin atesos en un màxim de 48 hores pel seu metge referent o un altre facultatiu

Accés a Urgències de l'hospital.
Accés a Urgències de l'hospital. Toni Solanelles

A partir del 14 de novembre, Urgències començarà a aplicar el sistema conegut com a derivació inversa: la possibilitat que pacients no greus puguin ser enviats al seu metge de referència o a un altre en lloc d’haver d’esperar hores a poder ser atesos. Aquesta fórmula, s’entén, ha d’ajudar a treure tensió sobre el servei. Es calcula que de les aproximadament 44.000 persones que hi van cada any, unes 10.000 es podrien beneficiar d’aquest mecanisme, sempre de forma “voluntària”.

El nou sistema ha estat aprovat aquest dijous al consell de ministres i hauria de posar-se en marxa en dues setmanes. La idea és que si una persona arriba a Urgències amb una patologia no excessivament greu i tampoc és un pacient de risc, es pugui avaluar aquesta opció en moments d’alta ocupació del servei. El portaveu del Govern, Guillem Casal, ha deixat clar que sempre serà amb usuaris d’entre 16 i 65 anys i que presentin “un nivell baix d’urgència i de complexitat mèdica”.

Llavors, se’ls oferirà aquesta opció, a partir del triatge que farà un professional d’infermeria que el rebrà en el moment que arribi al servei. Si accepten, se’ls derivarà a altres metges, sigui el seu facultatiu de referència sigui un altre. I la promesa és que seran visitats, sense tancar la possibilitat que sigui de forma telemàtica, en un termini màxim de 48 hores.

Es tracta, ha apuntat Casal, d’un no mecanisme que ha de permetre tant fer “un ús més eficient dels recursos” com també “reduir esperes”. En aquest cas, s’aplicaria a dolències com ara un refredat o dolor a braços o cames que no sigui provocat per lesions com ara un trencament d’os. Es faria servir només entre setmanes i “complementaria altres vies ja existents”, com ara el servei de permanències.

El que ha deixat clar que serà una decisió voluntària. El pacient podrà escollir si accepta la derivació inversa o prefereix esperar a ser atès a Urgències, sempre, lògicament, amb el risc d’un temps d’espera llarg, ja que sempre es prioritzaran els casos més greus.

Casal ha explicat que, anualment, el servei rep unes 44.000 persones. D’aquestes, es calcula que unes 10.000 podrien ser derivades amb aquest mecanisme a altres facultatius. 25 de 120 diàries, també ha apuntat. Per tant, s’aconseguiria una descongestió important del servei, especialment necessària en moments de gran afluència com ara durant la temporada d’hivern.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending