Sanitaris de base lamenten que els comandaments hospitalaris “no han après res” amb la Covid

L’hospital ja ha aplicat canvis des d’aquest cap de setmana en la seva organització en el marc d’un pla de contingència que s’hauria d’exposar en una comissió legislativa en què no assistirà preencialment Martínez Benazet, contagiat de coronavirus

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

L’hospital ha aplicat ja aquest cap de setmana canvis en l’organització de personal per poder tenir, aparentment, més recursos per afrontar la sisena onada de la pandèmia i la més que previsible arribada de la variant Òmicron. La reubicació de sanitaris afecta especialment professionals d’infermeria, que han de reforçar sí o sí especialment les unitats de cures intensives. Amb tot, molts dels canvis realitzats no s’acaben d’entendre. I la sensació que tenen molts sanitaris de base és que els comandaments “no han après res” de les onades precedents.

Molts dels professionals hospitalaris han vist com se’ls han suprimit vacances o dies festius que tenien programats per poder fer front a l’increment de la pressió sanitària, que s’espera que encara vagi en augment les properes dues o tres setmanes. El pla de contingència hospitalari s’hauria d’exposar aquest matí davant la comissió legislativa de Sanitat, al Consell General. Caldrà veure com evoluciona aquesta compareixença, vist que, si no hi ha canvis de darrera hora, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha donat positiu de Covid haurà de comparèixer telemàticament. És la segona vegada que es contagia.

Amb una altíssima incidència de coronavirus, més de 3.700 casos per 100.000 habitants els darrers 14 dies, i amb una afectació a les UCI molt elevada proporcionalment, el sistema sanitari del Principat està molt tensat. I no se sap fins on pot arribar aquesta tensió. Els sanitaris, asseguren molts d’ells, estan exhausts i fastiguejats. Tant amb el comportament d’una part de la ciutadania com amb la presa de decisions que fan els responsables polítics i els comandaments hospitalaris, a qui acusen de mala planificació i de no haver entès les dinàmiques de la crisi sanitària i allò que viuen els professionals que estan a primera línia.

Un dels eixos centrals de la comissió legislativa d’aquest matí serà l’Oficina Covid i la seva organització. De fet, Martínez Benazet havia de comparèixer al Consell amb el director de l’esmentat departament, Bruno Bartolomé. En principi, el responsable de l’oficina sí que acudirà presencialment a la comissió i hauria de ser objecte d’un ‘interrogatori’ profund, ja que aquest organisme i la seva actuació en aquesta sisena onada ha estat molt qüestionada.

Comentaris (9)

Trending