Salut preveu que el telèfon d’atenció a les conductes suïcides atengui unes 40 trucades anuals

El ministeri i la Fundació Esperança i Ajuda han signat el conveni pel qual el número 177 està operatiu des d’aquest dimarts i els voluntaris podran activar els serveis d’emergències en els casos que presentin un risc més elevat

Cristina Pérez, Helena Mas, Esperança Esteve, Jordi Nadal i Sandra Cano.
Cristina Pérez, Helena Mas, Esperança Esteve, Jordi Nadal i Sandra Cano. Albert Sanjuan

El telèfon d’atenció a les conductes suïcides s’ha posat en funcionament aquest dimarts després que el ministeri de Salut i la Fundació Ajuda i Esperança han signat l’acord de col·laboració. Les persones poden trucar al número 177  i voluntaris de l’entitat formats en matèria psicològica i psiquiàtrica atendran els usuaris des de Barcelona, seran els encarregats d’analitzar cada situació i activar els serveis mèdics en cas que sigui necessari. La titular de la cartera, Helena Mas, calcula que anualment es puguin atendre unes 40 trucades amb l’objectiu “de salvar vides”.

“El suïcidi és una xacra que suposa la primera causa de mort entre els joves i adolescents d’entre 15 i 29 anys”. Així s’ha expressat Mas en el Dia de la lluita contra el suïcidi, el qual han aprofitat per presentar la línia verda per “donar esperança” a les persones que volen treure’s la vida o han tingut pensaments.

Voluntaris formats amb graus universitaris de les diferents disciplines seran els encarregats d’atendre les trucades, de moment, des de Barcelona i a través d’una diagnosi activaran els serveis d’emergència en els casos d’un risc més elevat.

Entre el 2022 i el 2023 hi ha hagut 9 suïcidis i 90 intents d’autòlisi, això suposa una incidència de 6,82 persones per 100.000 habitants. La ministra ha manifestat que “aquest és un problema de salut pública envoltat d’estigma i tabú”. Per tal de “salvar vides” s’ha posat en marxa des d’aquest mateix dimarts el telèfon d’atenció de les conductes suïcides. Es tracta del número 177, el qual poden trucar totes aquelles persones que necessitin ajuda de manera gratuïta i confidencial. Els primers càlculs, que han fet són d’unes 40 trucades anuals, tenint en compte les persones que s’han atès tant el 2022 com el 2023 per intents d’autòlisi al servei d’urgències i el cost menusal serà de 5.000 euros.

La presidenta de la Fundació Ajuda i Esperança, Esperança Esteve, ha manifestat que “avui és un dia important” i ha destacat la fórmula publicoprivada per posar en marxa aquest servei. Voluntaris formats amb graus universitaris de les diferents disciplines seran els encarregats d’atendre les trucades, de moment, des de Barcelona i a través d’una diagnosi activaran els serveis d’emergència en els casos d’un risc més elevat. L’objectiu, ha dit, és “més endavant persones del Principat puguin atendre també les trucades”. Així mateix, remarca la importància de “disposar d’una hora de temps per escoltar a algú sense jutjar-lo perquè l’individu és un, però les circumstàncies són variades”.

La línia verda estarà operativa els 365 dies l’any durant les 24 hores. Mas exposa que “la millora manera de lluitar contra els suïcidis és posar-hi mecanismes”. Així mateix, assenyala que aquestes conductes no només repercuteixen als afectats, sinó també als familiars.

XAT DE SUPORT EMOCIONAL PER A JOVES

D’altra banda, el conveni entre Salut i l’entitat inclou la posada en marxa d’un xat de suport emocional dirigit a la població més jove. El funcionament serà similar al del telèfon, tot i que es farà a través de l’aplicació de WhatsApp. S’atendran altres problemàtiques relacionades amb la salut mental més enllà de la prevenció de les conductes suïcides.

Finalment, ha explicat que l’estratègia nacional amb les accions i plans de lluita contra el suïcidi es presentarà a l’octubre.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending