Salut prepara un certificat per a les persones no vacunades per contraindicació mèdica

El document, que també pot ser digital, servirà per accedir a establiments i activitats, però únicament serà vàlid dintre d’Andorra

Comentaris

Un telèfon mòbil amb l'aplicació AndorraSalut, que demana el certificat digital.
Un telèfon mòbil amb l'aplicació AndorraSalut, que demana el certificat digital. Pilar Candel

Les persones que no estaven vacunades per contraindicació mèdica es trobaven en un buit. No podien accedir a cap lloc on es demanés certificat Covid sense una prova diagnòstica, i tampoc havia cap manera de demostrar que no el tenien perquè, bàsicament, no podien. Aquest dimecres el Consell de Ministres va aprovar un Decret que estableix les condicions i el procediment per a l’atorgament d’un document que, per fi, demostrarà aquesta condició ‘extraordinària’. Podrà ser en paper o digital, i únicament serà vàlid dintre del territori andorrà.

Amb les noves mesures sanitàries que es van establir fa unes setmanes per frenar el virus, entrava en vigor l’obligatorietat de presentar el certificat Covid per poder accedir a certs establiments i activitats. Però, hi ha persones que per la seva condició clínica tenen contraindicada la vacunació. La solució, fins ara, era presentar un resultat negatiu d’una prova TMA de 72 hores o d’una TRA de menys de 12 hores. Això comportava moltes dificultats per a aquestes persones que tenien una situació particular.

Amb el nou Decret, s’ha creat el certificat de contraindicació de la vacunació. D’aquesta manera, es dóna el dret a la persona que no es pot immunitzat a accedir als establiments o les activitats que requereixen el certificat Covid. Això sí, aquestes persones hauran de portar mascareta tipus FFP2 de forma complementaria. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va alertar que únicament serà vàlid dintre del Principat, “no tenim jurisdicció per aplicar-ho fora de les fronteres”.

Per poder aconseguir el document, que es pot tenir en paper o de forma digital, s’ha de presentar una sol·licitud al Ministeri de Salut. El document que serà indispensable serà un informe d’un professional mèdic autoritzat que justifiqui que, per la seva condició clínica, tenen contraindicada la vacunació. A més, també hauran de presentar el seu permís de residència, autoritzacions d’immigració temporals de residència i treball, o bé autorització de treball fronterer.

La sol·licitud es revisarà per professionals mèdics del Comitè Tècnic SARS-CoV-2, que seran els que l’aprovaran o el denegaran. Per emetre el dictamen podran efectuar les comprovacions mèdiques que considerin oportunes. Si el dictamen és favorable, el Ministeri de Salut expedirà el certificat. Tot el procediment serà gratuït.

Comentaris (6)

Trending