Salut no preveu retirar el passi sanitari fins que ho faci França o el final de la temporada de neu

Un home de 87 anys va morir dissabte a l’hospital a conseqüència de les seqüeles de la Covid-19, de la qual ja tenia l’alta, juntament amb altres patologies prèvies que ja patia

Una imatge de la porta d'accés a la cafeteria on queda clar que cal el certificat Covid.
Una imatge de la porta d'accés a la cafeteria on queda clar que cal el certificat Covid. Toni Solanelles

El passaport sanitari encara es mantindrà a Andorra. El comitè científic hauria aconsellat no suprimir encara la seva obligatorietat per accedir a restaurants, bars, estacions o hotels, entre altres establiments. Més enllà d’una evident motivació de precaució, a l’espera de com evoluciona la pandèmia, també es té en compte que a França encara s’utilitza. Fonts consultades per Altaveu, de fet, han apuntat que la idea seria no retirar-lo fins que també es faci al país del nord.

Ja fa dies que a Espanya no cal certificat Covid. En canvi, a Andorra no s’ha optat per la seva retirada. Al contrari, és una condició indispensable per poder entrar a molts negocis, com ara la restauració, l’oci nocturn o els mateixos dominis esquiables. El comitè tècnic i científic que assessora Govern va avaluar fa uns dies la possibilitat d’aixecar la mesura, però, de moment, això no succeirà.

En la decisió hi ha una motivació de prevenció sanitària, però també es té en compte que als països veïns tampoc hi ha consens: Espanya ja no el demana però França encara sí

La reunió de ministres d’aquest dilluns, centrada específicament a tractar qüestions sanitàries, hauria decidit no retirar l’obligatorietat del passi sanitari. En la decisió influeixen dues motivacions. Per una banda, no precipitar-se i esperar a veure com evoluciona la pandèmia. En els darrers dies, l’onada provocada per la variant Òmicron ha anat clarament a la baixa però es prefereix ser prudent. Per l’altra, el fet que la retirada de la mesura no compta amb un consens clar als països de l’entorn.

Així, a Espanya ja fa dies que gairebé a cap territori es demana. En canvi, a França sí que continua sent una de les restriccions vigents. Per això, la idea que es baralla és, justament, esperar què decideix el govern gal. Segurament, fins que París no elimini la mesura Andorra tampoc ho farà. No es descarta, però, que si les dades epidemiològiques acompanyen sí que es pugui suprimir un cop finalitzi la temporada d’hivern, malgrat el que decideixin llavors les autoritats franceses.

Per tant, el passaport Covid té encara recorregut al Principat. I això que, en els darrers dies s’està detectant una elevada de test d’antígens. Es creu que és de ciutadans que necessiten fer-se la prova per tenir actualitzat, justament, el certificat sanitari.

Defunció lligada a la pandèmia

La Covid-19, però, continua fent mal, tot i la millora de les dades sanitàries de les darreres dues setmanes. El passat dissabte un home que estava ingressat va morir arran dels efectes col·laterals de la malaltia. Oficialment, ja tenia l’alta però les seqüeles patides, juntament amb altres patologies prèvies, van provocar que el padrí, de 87 anys, acabés perdent la vida. Ara, cal veure si se’l comptabilitza oficialment com a víctima del coronavirus. En cas afirmatiu, seria la número 149 des de l’esclat de la pandèmia, el març del 2020.

Comentaris (17)

Trending