Salut no ha detectat cap brot de sarna durant el 2023

El 2022 només n’hi va haver un que va afectar 4 persones i cal remuntar-se fins al 2019 per trobar-ne 3 brots amb 2, 4 i 5 persones afectades, respectivament

Una persona afectada per sarna.
Una persona afectada per sarna. Wikipèdia

Andorra tancarà el 2023 sense haver detectat cap brot de sarna. De fet, els darrers tres anys només n’hi ha hagut un cada any amb poques persones afectades, una situació que dista molt de la realitat que es viu en territoris propers, com Catalunya, on les autoritats sanitàries ja havien detectat, al novembre, un 8% més de brots que en tot el 2022 i preveien acabar aquest any amb xifres rècord.

Arreu d’Europa els darrers anys s’ha detectat un increment dels casos de sarna (escabiosi). De fet, a Espanya i en especial a Catalunya, els brots registrats durant aquest 2023 estan per sobre dels habituals. A Espanya, segons la base de dades clíniques d’Atenció Primària del ministeri de Sanitat, dels 3,3 diagnòstics a l’any per cada 10.000 persones el 2011, s’ha passat a 23 el 2021. En el cas de Catalunya, la conselleria de Salut ja havia detectat el passat mes de novembre un 8% més de brots que en tot el 2022. Entre les causes que s’apunten per aquest repunt de la malaltia, el confinament degut a la pandèmia de Covid-19, que va fer que les famílies estiguessin més juntes a casa, però també sembla que l’àcar s’està tornant més resistent als tractaments.

Des del ministeri de Salut es recorda que la sarna està distribuïda arreu del món i “pot afectar qualsevol persona independentment del col·lectiu al qual pertanyi”

Una situació, però, de la qual Andorra de moment sembla que en queda al marge. Segons les dades facilitades pel ministeri de Salut, durant el 2023 no s’ha detectat cap brot d’aquesta malaltia. El 2022 n’hi va haver un que va afectar 4 persones, el 2021 també un amb 2 persones afectades, el 2020 també un amb 3 afectats, mentre que el 2019 va ser l’any amb més presència: 3 brots amb 2, 4 i 5 persones afectades, respectivament.

Des del ministeri de Salut es recorda que la sarna està distribuïda arreu del món i “pot afectar qualsevol persona independentment del col·lectiu al qual pertanyi”. Amb tot, sí que apunten que les persones afectades poden transmetre fàcilment l’àcar a les parelles sexuals i als convivents familiars.

El símptoma principal de la sarna és la picor intensa, especialment a la nit. Des de Salut s’indica que en fases inicials poden aparèixer lesions lineals en forma de solcs o bé petites lesions eritematoses puntiformes. En fases més avançades la pell pot presentar crostes o escames. De la mateixa manera, qualsevol part del cos es pot veure afectada, tot i que les més freqüents són els espais interdigitals de les mans, cares laterals dels dits, cara interna dels canells i avantbraços, plec submamari i genital, arèola mamària, peus, aixelles i natges. En canvi, no sol tenir presència a la cara i el cuir cabellut.

Des del ministeri de Salut es recorda que en cas de presentar lesions a la pell o símptomes compatibles amb l'escabiosi, s'hauria de contactar amb el metge referent com més aviat millor per tal de valorar les lesions i, en cas que fos necessari, prescriure el tractament més adient.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending