Salut espera que Òmicron generi tensió més a l’atenció primària que no pas a l’hospital

S’ha creat un grup de treball amb ministeri, CASS, metges i Oficina Covid per veure com s’han d’adaptar els serveis de rastreig i de seguiment dels pacients per donar la “resposta adequada”

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas. P.C.

Òmicron ja està al país. Així ho ha confirmat la secretària d’Estat del Salut, Helena Mas. Les anàlisis practicades a les aigües residuals han detectat ja la nova variant del coronavirus, en un percentatge encara baix. Tot i això, es té clar que anirà a més i que pot esdevenir la predominant al país en pocs dies. Des del Govern s’entén, però, que on generarà tensió no serà pas a l’hospital, o almenys no especialment, però sí sobre l’atenció primària. Per això, un grup de treball ja prepara les mesures per organitzar els serveis i poder donar una resposta adequada.

Feia dies que tant el ministre, Joan Martínez Benazet, com Mas advertien que, més tard o més d’hora, Òmicron arribaria a Andorra. I ara, queda clar, ja ho ha fet. La constatació que aquesta nova variant de la Covid-19, molt més contagiosa, està al Principat s’ha trobat a les aigües residuals. “La mostra del dia 21 ja surt positiva amb ella”, ha explicat la secretària d’Estat de Salut.

L'amenaça de la variant Òmicron.

Relacionat

L’amenaça d’Òmicron ja és aquí

Per ara, amb un percentatge petit. Encara no arriba al 30% del total. Però es té clar, veient l’evolució patida a altres països, que aquest anirà en augment. I ho farà amb rapidesa. De fet, s’entén que ja està tenint efectes en el nombre de positius detectats els darrers dies, encara força elevat.

Mas ha volgut recórrer a les dades de països ja força afectats per Òmicron per avançar què podria passar al Principat. En concret, a Sud-àfrica i Dinamarca. I ha posat en relleu que, malgrat que el nombre de contagis es va disparar però, en canvi, no ho va fer la mortalitat. Per això, s’espera que “la pressió al sistema sanitari es vagi contenint”, però, en canvi, sí que “hi hagi una tensió alta de contagis i a l’atenció primària”.

En aquest sentit, Salut ha organitzat ja “un grup de treball” amb tots els actors implicats -ministeri, oficina Covid, metges i CASS- per preparar el sistema per aquesta nova situació. Així, la idea és “adaptar els serveis de rastreig i d’atenció per poder donar la resposta adequada”.

Etiquetes

Encara en franca minoria, però la variant Òmicron s'ha detectat al Principat.

Relacionat

La variant Òmicron ja s’ha detectat al Principat

Comentaris (3)

Trending