La variant Òmicron ja s’ha detectat al Principat

Els sanitaris estan en alerta i a l’expectativa davant un nou possible creixement dels contagis derivat d’una soca molt més infectiva i transmissible

Encara en franca minoria, però la variant Òmicron s'ha detectat al Principat.
Encara en franca minoria, però la variant Òmicron s'ha detectat al Principat. ARXIU

Les autoritats sanitàries ja han constatat la presència de la variant Òmicron de la Covid al Principat. La ‘troballa’, que no per esperada comporta molt neguit, s’està portant amb molta cautela i discreció tal i com ha pogut comprovar l’Altaveu. Els sanitaris estan en alerta i a l’expectativa del que podria ser un nou possible creixement dels contagis derivat d’una soca molt més infectiva i transmissible.

Aquest dijous ja s’ha anunciat un nou repunt d’infeccions que les fonts consultades no han volgut atribuir per ara a Òmicron però que ha suposat un creixement de casos actius. La darrera actualització comunicada de manera oficial compta 1.707 malalts formals de Covid al país, quinze més que en l’anterior balanç després de la comunicació de 199 contagis i 183 recuperacions (cal descomptar malauradament la nova defunció haguda a l’UCI).

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, confinat justament per haver contret de nou la malaltia, i la secretària d’Estat Helena Mas han anat advertint els darrers dies que calia ser curosos perquè Òmicron estava la porta del Principat. Però fins ara s’havien resistit a admetre’n la presència. Fonts de tota solvència han confirmat que ja s’ha detectat la presència d’aquesta variant i que, de fet, és un fet malauradament normal atès que tant a Catalunya com a França, els dos territoris més propers i dels quals procedeixen molts dels visitants del Principat, han registrat els darrers dies un increment de presència de l’esmentada soca entre els contagis detectats.

Una imatge de l'hospital.

Relacionat

Un pic de gairebé 200 nous contagis fa repuntar de nou els casos actius per sobre els 1.700

Andorra té externalitzats anàlisis de dues menes que poden evidenciar les soques que hi ha presents al Principat. La Delta continuaria sent molt majoritària, evidentment. El seguiment del coronavirus es fa tenint en compte, d’una banda, les aigües residuals (les mostres es porten a Catalunya) i també es fan seqüenciacions genòmiques (que s’han dut tant a Madrid com a Tolosa).

La variant Òmicron es tem perquè un increment exponencial de casos, per molt que la clínica sigui en la majoria d’ocasions poc rellevant, comporta sí o sí una pressió sanitària major més aviat o més tard. D’aquí que entre els sanitaris, com ha pogut comprovar l’Altaveu, hi hagi tensió i un increment molt notable de feina, més enllà que també hi ha professionals de la salut que cauen contagiats.

Comentaris (8)

Trending