Salut disposarà a finals de 2023 d’una eina per planificar millor la lluita contra el càncer

El ministre Albert Font diu que serà un instrument dinàmic per "veure en què fallem a nivell de societat" i que permetrà gestionar les dades que es recullin

Comentaris

Font, entre Marsol i Pallarés, aquest diumenge.
Font, entre Marsol i Pallarés, aquest diumenge. SFGA/JA VILADOT

El ministre de Salut, Albert Font ha avançat, en el marc de la Caminada contra el Càncer, que el seu ministeri tindrà a finals de l'any vinent una eina "per manipular les dades sobre el càncer". L'objectiu "és veure en què fallem a nivell de societat. Si hi ha massa fum o molts tubs d'escapament o productes o una atmòsfera massa cancerígena".

L'eina "dinàmica i evolutiva", servirà per gestionar les dades, que, segons Font "no són complicades d'aconseguir". Les dades fiables són una demanda de les associacions però el ministre considera que "més enllà d'això ens cal un instrument per manipular-les". En aquest instrument s'hi està treballant des de fa anys i considera que cal una estratègia dual per a lluitar contra la malaltia.

Ha afegit que el registre de malalts "no ha de ser només un full amb números. Per tenir un llistat de càncers només caldria una setmana però amb això no em tindríem prou. Hem de crear una eina que s'adapti a les necessitats del país. S'hi està treballant i ho acabarem aconseguint. Però no el tindrem mai del tot perquè serà una eina que caldrà perfeccionant. Insisteixo es tracta d'una eina, no d'un llistat".

El president de l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia ha recordat la necessitat de tenir un registre de dades. "Si només anem amb intuïcions, ens podem equivocar, comencem a tenir números, però no m'acaben de quadrar", ha dit.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending