Salut considera “moderada o continguda” l’acceleració de la pandèmia arran de les festes

En les darreres hores s’han diagnosticat cinquanta-set nous casos mentre que finalment a l’hospital s’han reduït en dos el nombre de persones ingressades a la planta Covid

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, considera que l’acceleració de la pandèmia al Principat està sent “moderada o continguda” després dels primers impactes relacionats amb l’increment de la interacció social producte de les celebracions nadalenques. En les darreres 24 hores s’han diagnosticat 57 nous casos, el que porta a què actualment hi hagi 617 malalts actius al Principat. “Esperem que la pujada de casos sigui una pujada assumible pel nostre sistema sanitari i controlable per part de l’oficina Covid”, ha afirmat Martínez Benazet.

El responsable ministerial s’ha mostrat prudentment satisfet per l’impacte que ha tingut fins ara el conjunt de festes nadalenques, però també ha deixat clar que encara no es pot dir que no l’increment de casos no pugui anar a més atès que no s’ha vist encara tot el recorregut de la malaltia atès que, com és sabut, els contagis no apareixen fins al cap de set o deu dies d’haver-se produït. “Tenim un repunt de casos, com tots esperàvem. Però de moment tampoc no és una escalada”, ha dit Martínez Benazet, que ha evitat parlar de tercera onada. “És la mateixa pandèmia que s’accelera o s’alenteix”.

La R0 ascendeix fins a 1,28 mentre que a l’hospital hi ha dinou pacients a planta i quatre a l’UCI; al Cedre s’hi mantenen nou padrins de Salita

El titular de Salut ha explicat que actualment l’índex de reproducció és d’1,28, més elevat que a l’inici de la setmana passada però lluny de l’1,9 al que s’havia arribat quan es va haver de tancar l’Escola andorrana de secundària d’Encamp. Martínez Benazet ha afirmat que s’està a l’expectativa de l’impacte de les trobades de Cap d’Any malgrat que d’entrada no s’ha advertit cap acte molt sortit de mare. Els casos detectats durant l’inici de la pandèmia són 8.249, dels quals 7.392 corresponen a la denominada segona onada.

La incidència dels darrers tres dies ha estat de 44 casos mentre que si es tenen en compte els darrers cinc, aquesta xifra s’enfila fins als 53,2 contagis. De moment, la pressió hospitalària és assumible i el ministre espera que així continuï. En aquest sentit, el titular ministerial ha explicat que hi ha actualment 23 persones ingressades a l’hospital, dinou a planta i quatre a l’UCI, una de les quals intubada. Això són -tot corregint les dades inicialment facilitades pel SAAS- dues hospitalitzacions menys que el dia anterior.

Al Cedre, mentrestant, s’hi mantenen les nou persones que procedents de Salita han estat diagnosticades com a positives les darreres hores. Totes presenten un bon estat de salut i la immensa majoria són asimptomàtiques. Martínez Benazet ha celebrat que un dels cribratges realitzats amb TMA pogués anticipar els contagis en la residència que més brots ha tingut fins ara, encara que no els més letals.

Seixanta-sis positius amb els tests d’antígens

El ministre també ha celebrat la bona resposta que estan donant els autotests d’antígens. Per aquesta via s’han detectat 66 positius, fet que segons el ministre, han permès evitar que en 66 reunions familiars hi acudís una persona susceptible d’haver-ne infectat d’altres i així incrementar de manera molt notable el nombre de contagis. Martínez Benazet ha explicat que com que n’hi ha, es continuen repartint autotests de manera gratuïta.

De fet, s’haurien distribuït amb prou feina la meitat dels autotests que es preveia (uns 70.000 entre les dues tongades). Si hi ha passotisme entre els ciutadans o no s’ha pogut per algun motiu acudir als punts comunals de distribució, això no s’ha aclarit. I és possible que tampoc no se sàpiga del tot. En tot cas, segons el ministre, que ha mirat de ser positiu tot i que “encara ens queden dos o tres mesos d’haver de lluitar fort”, els tests d’antígens “ens han ajudat”.

Etiquetes

Comentaris

Trending