Salut confia que l’evolució de l’epidèmia permetrà en poc temps relaxar les mesures anti Covid

Indicadors com els nous casos dels darrers dies -35 en les últimes hores- ja complirien el requisit per rebaixar el nivell d’alerta i s’espera que en poc temps ho facin l’ocupació a l’UCI o el percentatge de proves positives

Un instant de la roda de premsa en la qual s'han actualitzat les dades.
Un instant de la roda de premsa en la qual s'han actualitzat les dades. SFGA

Les dades epidemiològiques de la pandèmia del coronavirus segueixen evolucionant a la baixa. De fet, vàries d’elles ja complirien el criteri per relaxar el nivell d’alerta, actualment el 3. Així, el nombre de nous casos dels darrers dies està a punt de baixar de la mitjana dels 40 per jornada. També millora la situació a la unitat de cures intensives, amb només dues persones ingressades, després que un tercer pacient hagi pogut abandonar el servei.

Des del Govern va dies que es treballa seguint un sistema amb cinc nivells d’alerta: del 0, el més baix, al 4, el més elevat. Actualment, s’entén que Andorra es troba en el 3, però com ha volgut remarcar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tot apunta que en pocs dies es podria fer el salt a les 2. De fet, hi ha diverses dades que s’utilitzen per calcular-ho que ja complirien els barems per fer aquest pas.

És el cas del nombre de casos nous per dia. En les darreres 24 hores s’han diagnosticat 35 nous pacients infectats amb la Covid-19, fet que situa el total d’afectats des de l’esclat de la crisi sanitària en 7.162. Això situa la mitjana dels últims tres dies en 37,3 i en 41,4 la dels últims cinc. El nivell 2 reclama estar per sota 40. També està en bona línia el nombre de nous positius entre la població major de 55 anys, que ara mateix és d’una mitjana de 16.

El ministre Benazet entén que no serà fins a estar oficialment en fase 2 que es podran flexibilitzar les mesures que afecten alguns sectors econòmics, com ara bars i restaurants

Dues altres dades claus en aquesta anàlisi es veuen a l’hospital: ocupació a planta i a l’UCI. Al centre sanitari hi ha 19 pacients, dels quals 17 a l’àrea Covid. Els altres dos estan sota vigilància intensiva, un dels quals intubat. Les dues xifres estan a punt de complir els requisits de la fase 2. Una altra dada que caldria millor és la del percentatge de positivitat dels tests que es fan, que ara està en un 7,1%.

Benazet ha remarcat la importància que tindria poder oficialitzar el pas a aquest nivell 2. Així, ha avançat que fins que això no s’aconsegueixi, no es preveu noves flexibilitzacions de les mesures que afecten alguns sectors econòmics, com ara els bars i restaurants, o altres com el tancament dels parcs infantils.

A banda, en les darreres hores s’han atorgat fins a 85 altes. Això permet una nova reducció significativa dels casos actius. 50 menys que dimarts. La dada se situa ara en 632 persones. Pel que fa a la taxa de reproducció, es troba ara en el 0,89.

Per a Benazet, aquests números evidencien que “avancem de forma ferma cap al nivell 2; falta poc si seguim amb aquesta tendència”. Justament per això, ha advertit que “això ens obliga a no relaxar-nos, a estar actius, lluitant dia a dia”, ja que “cal tenir clar que hem arribat fins aquí amb molts esforços de moltes persones i hem de ser prudents”.

Pel que fa a l’afectació al sistema escolar, es confirma una considerable millora. I és que de les més de 30 aules, gairebé 40, que estaven en situació de vigilància activa la setmana passada, ara ja només queden 16, de les quals només cinc amb tot l’alumnat confinat a casa i, la resta, 11, amb algun estudiant aïllat. Benazet també ha explicat que en el cribratge als diferents centres educatius es van fer la setmana passada gairebé 2.000 proves, amb nou positius. En aquesta ja se superen els 600 sense que s’hagi detectat encara cap cas.

Comentaris (1)

Trending