Salut confia que la vacuna d’AstraZeneca pot evitar afectacions greus o morts per la Covid

Des del Govern s’admet que hi ha alguns estudis que rebaixen la protecció del vaccí davant algunes variants del coronavirus però es remarca que, en canvi, no es posa en dubte que fa que la malaltia, si hi ha contagi, sigui més lleu

Mas i Vidal, preparant la presentació de la roda de premsa sobre el portal per la campanya de vacunació.
Mas i Vidal, preparant la presentació de la roda de premsa sobre el portal per la campanya de vacunació. SFGA/ C.ESTEVE

Salut defensa que la vacuna d’AstraZeneca serà prou segura i eficaç per aturar l’expansió del coronavirus. HI ha dos núvols negres sobre aquest vaccí, creat amb la col·laboració de la Universitat d’Oxford: els dubtes sobre si és eficient en els majors de 65 anys i la possibilitat que no protegeixi contra algunes variants de Covid-19, com ara la sud-africana. Des del Govern, però, es confia en ella i s’espera que no hagi de generar dubtes entre la ciutadania.

A Andorra, de moment, poden arribar tres vacunes. La primera, la de Pfizer, l’única que fins ara s’ha rebut. La segona, la de Moderna. I, la tercera, la d’AstraZeneca. Justament aquesta hauria de ser la que més massivament es distribueixi, ja que se subministrarà via el programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut. Sobre aquest vaccí, però, hi planen alguns dubtes. El primer, la seva eficàcia sobre els majors de 65 anys, ja que en les fases d’estudi, aquest col·lectiu d’edat no va estar prou representat. Per això, per ara, als padrins només se’ls inocularà la de Pfizer o la de Moderna, tot i que tot pot evolucionar en funció de les dades que arribin d’altres països.

L’altre ombra que plana sobre aquesta vacuna és la seva eficàcia davant la variant sud-africana del virus. Per al Govern, però, això no ha de ser un obstacle. Així ho ha indicat la cap de l’àrea de prevenció i vigilància de la Salut, Rosa Vidal. En primer lloc, ha remarcat que un primer objectiu del vaccí és “donar protecció davant la malaltia greu i la mortalitat”. És a dir, no tant evitar el contagi com sí que, en cas d’infectar-se, les conseqüències siguin més lleus.

I, això, afirma la d’AstraZenenca sí que ho aconsegueix. “Totes les vacunes aprovades han demostrat que tenen efectivitat per reduir la mortalitat i la malaltia greu”, ha afirmat. Així, tot i que el risc de contagi no es redueixi del tot, sempre “pendents d’analitzar molt bé quins estudis s’han fet”, l’objectiu d’evitar afectacions greus “no s’ha vist que l’hagi perdut”.

Per això, des del Govern es mostra confiança en el fet que la ciutadania no refusarà aquest vaccí, del qual han d’arribar 26.400 dosis via l’OMS. En aquest cas, tant Vidal com la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han advertit que, de moment, i tenint en compte l’escassa disponibilitat de vacunes, la població no podrà escollir quina vacuna es posa.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending