Salut confia completar la segona fase de vacunació, amb prop 12.000 persones, al març

Aquest tram inclou els majors de 70 anys, professionals sanitaris com metges, odontòlegs o especialistes i aquells pacients amb patologies de risc davant la Covid-19

Instant de la vacunació d'un membre del cos de bombers.
Instant de la vacunació d'un membre del cos de bombers. SFGA/J.A.VILADOT

El procés de vacunació està ja definit i en marxa. La primera fase encetarà aquest dimecres la nova tongada de subministrament de vaccins, amb la segona dosi de Pfizer per residents a centres sociosanitaris, el seu personal així com els professionals a primera línia de la batalla contra el virus. I la segona fase està pendent que es compleixin les expectatives d’arribada de dosis. Si fos així, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que es podria completar al llarg del març, el que suposaria atendre prop de 12.000 persones.

Fins ara, el procés ha anat a poc a poc. Molt a poc a poc. Tot just s’ha pogut posar la primera dosi de Pfizer a 1.291 persones. Tots ells començaran a ser revacunats a partir d’aquest dimecres. En unes setmanes, quedarà completada aquesta fase 1. L’operativa hauria de coincidir amb la posada en marxa del segon tram, molt més ambiciós. Amb un públic potencial d’11.754 persones, segons les dades aportades des de Salut.

El Govern espera una acceleració en el subministrament de les vacunes que hauria de permetre atendre fins a finals de la primavera entre el 60 i el 70% de la població

En aquesta fase 2, hi entren els majors de 70 anys, els qui es consideren especialment vulnerables perquè pateixen patologies associades a casos més greus de Covid-19 (pacients que són sotmesos a diàlisi, amb càncer, malalties respiratòries cròniques o cardiopaties, entre altres) , els professionals sanitaris no vacunats en la primera, com ara farmacèutics, odontòlegs o metges de primària) o treballadors socials.

Benazet confia que l’acceleració en l’arribada de vacunes, amb la promesa de 8.000 dosis de Moderna per part de França i les d’AstraZeneca via Covax, permetrà també agafar velocitat de creuar amb aquest procés, sempre amb determinades condicions. Així, es té clar que les de Pfizer que puguin ser enviades per Espanya i les de Moderna es reservaran per als majors de 65 anys vist que, de moment, no hi ha prou evidència científica de l’eficàcia del vaccí creat amb la col·laboració de la Universitat d’Oxford en el grup de padrins. Es confia que aquesta fase 2 pugui enllestir-se al llarg del mes de març.

Posteriorment, s’entraria en el tercer tram, amb dos subgrups. Primer, els majors de 60 anys; persones amb patologies com ara diabetis, malalties renals o hepàtiques o asma greu, entre altres; treballadors de pisos tutelats; personal dels cossos especials o agents de circulació. En el segon subgrup, els majors de 50 anys, altres professionals sanitaris com dietistes o psicòlegs i aquelles persones que ofereixen serveis religiosos. El públic potencial ascendeix, en aquest cas, a 15.710 usuaris. Ja la fase 4, entrarà la resta de la població, establint prioritats en funció dels trams d’edat i de la seva ocupació.

Benazet s’ha mostrat segur que en poc temps el ritme de vacunació s’incremntarà de forma notable. “Tinc el convenciment que és realista pensar que el 60 o el 70 % de la població ho pot estar a finals de primavera”, ha afirmat. Considera que la seva asseveració “és realista perquè l’arribada de vacunes s’està accelerant”, ja que “la indústria es prepara per fer una gran producció”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending