El SAAS admet que no té una llista d’espera formal per a les intervencions de cirurgia

Des del Govern, a preguntes de la consellera general del PS Susanna Vela, es reconeix que cada professional es fa la seva planificació, però s’assegura que als casos urgents se’ls dona preferència

Comentaris

L'hospital de Meritxell.
L'hospital de Meritxell.

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no té una llista d’espera comuna per a les cirurgies que s’han de fer a les instal·lacions de l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell. Al contrari, la gestió de l’ordre de les operacions depèn de cada professional. Tot i això, sí que es té clar que, en alguns casos, toca donar a la intervenció la màxima prioritat com, s’ha assegurat des del Govern, succeeix amb aquelles que s’han de fer amb pacients amb càncer.

Així ho ha explicat la ministra de Salut, Helena Mas, en resposta a les preguntes que, ara fa unes setmanes, va formular la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela. En aquestes també dona tota una sèrie de dades sobre l’activitat al centre sanitari, que ha anat en increment els darrers anys.

La política escaldenca s’havia interessat pel temps d’espera per a les intervencions quirúrgiques, una informació que reclamava que també li fos sol·licitada segons el tipus d’operació. Mas, però, apunta que “una llista d’espera comuna dels cirurgians des d’on es programen les diferents intervencions d’un centre no existeix al SAAS”. Així, s’indica que cada professional “gestiona l’ordre i la preferència de la programació de les seves” i les va citant “segons la disponibilitat de sala d’operacions i la del pacient”.

Mas sí que vol destacar que “en totes les cirurgies considerades preferents, com seria l’oncològica, es garanteix sempre la immediatesa”. En aquest sentit, s’apunta que “són prioritzades pel mateix cirurgià amb el seu cap d’equip”.

En les respostes també s’explica que l’àrea quirúrgica i obstètrica de l’hospital manté obert el bloc quirúrgic de dilluns a divendres, entre les vuit del matí i les deu de la nit per l’activitat programada, però que si la cirurgia és urgent, com ara en cas d’accident, es té un funcionament totes les jornades i a qualsevol hora, com passa amb l’àrea obstètrica. Així, als matins (de vuit a quatre) hi ha tres sales per a activitat programada i una altra per a urgències. A les tardes, queden dos i una respectivament. Els festius i el cap de setmana es manté la d’urgències i sempre hi ha dues sales de part preparades.

Pel que fa a les cirurgies, es contacta un increment d’intervencions els darrers anys que, tot apunta, també es mantindrà aquest 2023. El 2022 es va tancar amb un total de 4.779 per les 4.302 del 2021 i les 3.377 del 2020 -en aquest cas afectat pel confinament- Enguany, fins a 30 de juny, ja s’arriba a 2.447.

Similar evolució, a l’alça, s’observa a altres àrees d’activitat de l’hospital, com ara amb les proves d’anatomia patològica: de 12.777 el 2021 a 13.559 l’any passat. I en sis mesos del 2023, ja es freguen les 8.000. També succeeix un fenomen similar amb les proves radiològiques: de 53.631 (2021) a 54.759 (2022) i enguany, fins a 30 de juny, ja se n’han fet 28.488. Al mateix temps, apunten un creixement les intervencions a l’hospital de dia, com ara els electrocardiogrames, les colonoscòpies o les proves d’esforç.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending