El rastreig del ‘brot canillenc’ de Covid traspassa les fronteres del Principat

Per contacte directe o per precaució la immensa majoria dels participants en les darreres setmanes de l’estada de patinadors que va finalitzar dissabte passat han estat instats a fer-se proves de detecció als seus països d’origen

Un patinador en plena acció en l'estada d'aquestes darreres setmanes.
Un patinador en plena acció en l'estada d'aquestes darreres setmanes. ANDORRA TV

L’abast que pot acabar tenint el ‘focus Canillo’ de Covid encara no es pot determinar hores ara. El rastreig de possibles casos s’ha ampliat les darreres hores després que fora de les fronteres del Principat, i entre patinadors que han retornat als seus països d’origen després de l’estada que es va fer fins la setmana passada, s’hagi confirmat algun positiu. El nombre exacte no se sap i el ministeri de Salut assegura no tenir oficialment aquestes dades. El que està clar és que s’ha ampliat el rastreig més enllà d’Andorra.

Salut ha confirmat que les darreres hores, lligat al brot de Canillo -com hi va haver al seu dia el de l’obra de rehabilitació d’un hotel a Escaldes-, hi ha hagut un nou positiu. S’han confirmat en total quatre positius més aquest dijous, dels quals tres són de persones ja aïllades i el quart que no estava sota control, per dir-ho d’alguna manera. També s’ha confirmat la superació de la malaltia per part de dos dels més de seixanta contagiats actius (64 en l’actualitat) i ha deixat l’hospital una de les dues persones que hi feia estada.

S’han confirmat en total quatre positius més aquest dijous, dels quals tres són de persones ja aïllades -un vinculat a Canillo- i el quart el d'una persona que no estava sota control, per dir-ho d’alguna manera; un hospitalitzat ha deixat el centre i s'han curat dos malalts

En les properes hores s’esperen més resultats lligats al brot de Canillo. Això pel que fa a les anàlisis de detecció ràpida que s’estan duent a terme al Principat. Almenys cinc patinadors no residents han estat sotmesos a proves. Fora d’Andorra, els organitzadors de l’estada que hi va haver fins la setmana passada al Palau de Gel també han instat els esportistes retornats als seus països des d’Andorra que es facin les proves per descartar possibles ensurts. Els resultats coneguts, segons les fonts, serien negatius en gran mesura. No obstant això, l’entrega d’analítiques no és tan ràpida com ho és actualment al Principat.

Fonts coneixedores del cas han explicat que hi ha un elevat temor d’infecció entre alguns patinadors espanyols i noruecs. En aquest sentit, les fonts consultades han remarcat que el mateix dia que Noruega anunciava que obligaria a fer quarantena aquelles persones que arribessin a aquell país procedents d’Andorra, hi va arribar almenys un patinador que havia estat fent l’estada al Principat i ja llavors va ser confinat.

El promotor de l’estada defensa les mesures

El promotor de l’estada, que ha portat durant cinc setmanes al Principat, des de mitjan juny, grans promeses internacionals del patinatge, ha assegurat que en tot moment, durant el campus, es van adoptar les mesures més estrictes. Tant per voluntat pròpia com seguint les directrius imposades pel ministeri de Salut. Així, l’organitzador ha assegurat que els protocols establerts es van seguir fil per randa tant al Palau de Gel -evitant per exemple que els esportistes es creuessin a la pista- com a l’hotel on estaven allotjats molts dels esportistes. Distància, mascareta a tot hora, fins i tot al carrer…

El ‘cas zero’ del focus de Canillo no està clar, però el que sí sembla evident i es confirma que el gran vector de transmissió van ser les activitats paral·leles a la festa major de la parròquia

També s’haurien donat directrius en relació al comportament personal per evitar contagis. Està clar, però, que en la vida privada hi havia decisions que no podien arribar-se a controlar. Fins on ells els consta, per ara tothom hauria donat negatiu -pendents encara de resultats de proves impulsades les darreres hores- excepte la patinadora andorrana que al seu entendre contagiant-se fora de l’estada, en una trobada amb amics, segons les paraules dels organitzadors, “hauria pogut posar en risc de contagi algunes participants a l'estatge”. En cap cas, han reiterat, hi hauria hagut una deixadesa o un relaxament en el compliment de les mesures imposades.

Més enllà dels patinadors, hi ha nombrosos joves de Canillo i, fins i tot, el cònsol de la parròquia, Francesc Camp, que s’han sotmès les darreres hores a les proves de detecció ràpida -moltes d’elles negatives, com les la de Camp- per haver estat en contacte amb algun positiu o haver participat d’algunes de les trobades que se sospita que van contribuir decisivament a la propagació del virus. Perquè les diferents fonts consultades han assegurat que no està clar quin va ser el ‘cas zero’ del focus de Canillo. Però sí que està clar que les nombroses trobades que hi va haver al tomb de la festa major de la parròquia van ser clau per a la transmissió de la Covid. I en aquestes festes col·laterals a la festa oficial hi van participar patinadors.

Un acte institucional oficial de la recentment celebrada festa major de Canillo.

Relacionat

Els ‘actes paral·lels’ a la festa major propaguen el coronavirus a Canillo

El desenfrenament, han assegurat les fonts, va ser molt excessiu en alguns casos. Formalment es van cancel·lar moltes activitats, però oficiosament, de sota la taula, per dir-ho així, es van continuar fent activitats com si res no hagués passat. No programades als cartell de la festa, això és clar. Però des d’un sopar que va tenir com a escenari el bar-restaurant (atorgat en concessió) del Palau de Gel fins a una trobada a la zona de Montaup després del sopar oficiós de solters, solteres, casats i casades de dilluns de festa major a la nit les trobades van ser apoteòsiques i amb massa relaxació de les mesures per garantir la no propagació de la malaltia.

Comentaris (2)

Trending