Els ‘actes paral·lels’ a la festa major propaguen el coronavirus a Canillo

Les trobades entre joves -i no tan joves- al tomb dels actes festius que hi va haver fa deu dies a la parròquia van acabar espargint el virus que de forma col·lateral ha afectat participants d’uns estatges de patinatge sobre gel

Un acte institucional oficial de la recentment celebrada festa major de Canillo.
Un acte institucional oficial de la recentment celebrada festa major de Canillo. Toni Solanelles

Canillo és ara mateix focus d’un brot de coronavirus. I a partir d’alguns joves de la parròquia participants en algunes de les nombroses festes que es van muntar de manera privada i paral·lela als actes oficials de la festa major, el virus s’hauria estès una mica més enllà. Fins on, no està clar. Però el que sí és cert és que alguns dels joves que ja han donat positiu a la malaltia participaven en algunes de les estades de patinatge sobre gel que les darreres setmanes s’han fet -i s’estan fent- a Canillo.

Les estades esportives, organitzades per empreses diferents, han portat les darreres setmanes a la parròquia nombrosos joves de diferents parts del món. Els esportistes van passar tots els controls sanitaris. Els qui no van tenir tanta precaució, segons totes les fonts consultades, van ser alguns dels joves canillencs àvids de festa. Perquè la disbauxa -“tots hem estat joves”, ha recordat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquesta tarda mentre reclamava seny i prudència a la joventut- va ser sonada alguns moments a l’entorn dels actes de la festa major.

Les trobades en domicilis privats o en espais públics com el Mirador del Roc del Quer per consumir-hi alcohol o fer-hi el que calgués van estar a l’ordre del dia i desenfrenades

La Quadrilla de Canillo va pactar amb el comú reduir molts dels actes habituals. Tot per precaució i evitar la propagació del virus. Però una vegada muntada la festa, no van caldre actes públics. Les trobades en domicilis privats o en espais públics com el Mirador del Roc del Quer per consumir-hi alcohol o fer-hi el que calgués van estar a l’ordre del dia. Entre els positius de coronavirus -el titular de Salut ha parlat de quatre o cinc sense concretar exactament dels onze casos nous confirmats entre dimarts i aquest dimecres- o com a mínim també entre els aïllats en espera de proves hi hauria diferents integrants dels organitzadors de la festa o el seu entorn. Joves que es mouen sovint entre els 16 i els 22 anys, aproximadament. I no tan joves, també.

D’esportistes participants a les estades de gel n’hi hauria a tot estirar dues. Dues noies de la parròquia que haurien estat les primeres en donar positiu. Elles haurien participat de les festes paral·leles a la festa major i també haurien acudit a les estades amb els patinadors. En global hi ha una vintena de persones aïllades per haver estat contacte d’aquests primers positius ja detectats. Però ni tots son patinadors, ni de ben tros, ni encara menys estan confinats en hotels. Com a molt, l’organització de l’estatge que està ara en curs al Palau de Gel hauria pres mesures de precaució en relació amb contactes de contactes.

El jove que ha donat positiu feia una estada esportiva al Palau de Gel.

Relacionat

Aïllen una vintena de joves d’una estada esportiva al Palau de Gel per un positiu de coronavirus

També una de les noies positives hauria contactat amb tres patinadores espanyoles amb qui hauria compartit alguns entrenaments i que aquests dies estarien allotjades amb familiars seus en aparthotels a Canillo mateix. Tots plegats estan pendents de sotmetre’s a proves de detecció en les properes hores. En qualsevol cas, el Palau de Gel no és focus de res. És, en tothora, una víctima col·lateral de la història. I és que segons diverses fonts consultades, els responsables de l’equipament públic van ser els primers d’exigir la cancel·lació dels actes que La Quadrilla duu a terme en altres ocasions al recinte. No volien riscos innecessaris.

Cert que un parell de positives haurien estat a les estades. Són canillenques l’origen de la Covid que pateixen no se sap si s’ha conreat a Canillo mateix o ha vingut de fora a partir d’alguna sortida que poguessin fer i els actes festius haurien estat la corretja de transmissió estesa després pel fet de ser, en algun cas, patinadors. Patinadores. També alguns d’aquests adolescents que en les darreres hores s’han confirmat com a contagiats van estar la setmana passada presents a l’homenatge que es va fer a la traspassada seleccionadora i directora tècnica de l’Andorra Club Gel Sílvia Vilellas.

Dos dels primers casos positius serien patinadors locals que participarien en les estades al Palau de Gel, d’aquí que s’hagi hagut d’aïllar algun contacte més que s’haurà de sotmetre a proves

L’estatge de patinatge sobre gel que hi ha aquesta setmana actiu al Palau de Gel no és el mateix que el que hi havia la setmana passada i durant les dues setmanes precedents. Algun dels esportistes positius haurien participat en els dos. I ara mateix no se sap si algun dels esportistes que dissabte van marxar també haurien pogut resultar contagiats. L’enquesta epidemiològica encara està en curs. Més encara quan no se sap l’abast que pot tenir tot plegat.

S’han aïllat oficialment contactes directes dels primers positius, d’aquells quatre o cinc casos de què parlava el ministre, que ha tret rellevància al fet que la infecció s’hagués pogut produir durant la festa major i ha destacat que tots els brots han vingut de fora, no pas perquè els hagin portat turistes sinó perquè el virus ha viatjat amb ciutadans del país que n’han sortit, s’han contagiat sense saber-ho, i n’han tornat. Aquest podria ser el cas de Canillo. Però les activitats paral·leles a la festa major van contribuir de forma decisiva segons totes les fonts a la seva propagació.

La preocupació i el malestar a la parròquia és evident. Preocupació per motius obvis, malestar, per exemple, al Palau de Gel, fins aquesta nit, ningú no havia avisat oficialment que positius de coronavirus hi havien estat fent activitats. Segons algunes fonts, el president del patronat rector del recinte esportiu tindria intenció de comparèixer aquesta nit mateix. És el cònsol. Francesc Camp havia de fer una compareixença telemàtica. Com telemàticament ha estat present a la sessió de consell d’aquest migdia. Si llavors no se’n sabia el motiu, ara ja sembla clar i evident: està aïllat per prevenció. Com d’altres veïns de la parròquia. És el pa que s’hi dona. La nova normalitat: conviure amb el bitxo de la Covid.

Comentaris (13)

Trending